Digitalisering

Ericssons oväntade vinstår: ”5g-nät har rullat ut i världen”

Telekomtillverkaren Ericsson, med vd Börje Ekholm, redovisar bokslut för 2020. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Telekomtillverkaren Ericsson, med vd Börje Ekholm, redovisar bokslut för 2020. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Telekomtillverkaren Ericsson slår förväntningarna med råge i sitt bokslut för 2020. Företaget tar marknadsandelar globalt, inte bara i USA, Kanada och Europa, utan även i Asien och Kina.

Publicerad

När året präglat av coronapandemin ska summeras slår telekomjätten Ericsson förväntningarna med råge. Men vd:n Börje Ekholm vill inte kännas vid att pandemin skulle ha varit bidragande till framgången.

– Man kan inte prata om att det går bättre till följd av en pandemi. Det är något hemskt som påverkar oss alla, säger han.

Istället talar han om vinstskrällen i termer av "trots pandemin".

– Vi har haft en bra utveckling under 2020. Trots den egentligen väldigt svåra omgivningen med pandemi.

Miljardvinst

Samtidigt, medger han, har pandemin visat hur stort behovet av uppkopplingar och en digital infrastruktur är.

För fjärde kvartalet 2020 redovisar Ericsson en vinst före skatt på 10,9 miljarder kronor. Det kan jämföras med vinsten på 6 miljarder kronor motsvarande period 2019.

Omsättningen uppgick till 69,6 miljarder kronor, jämfört med 66,4 miljarder kronor ett år tidigare.

Rörelseresultatet för fjärde kvartalet blev 11 miljarder kronor, jämfört med 6,1 miljarder kronor.

Miljardvinsten förklarar Ekholm med bra efterfrågan och god lönsamhet, som har byggts upp av satsningar på forskning och utveckling bakåt i tiden.

– Det har varit en väldigt bra efterfrågan på våra produkter. Vi ser att 5G-nät har rullat ut i världen och vi har vunnit marknadsandelar och stärkt vår egen position, säger han.

– Vi har en väldigt stark affär. Det har vi sett under en längre tid, tillägger han.

Enligt Ekholm tar Ericsson marknadsandelar globalt, inte bara i USA, Kanada och Europa, utan även i Asien och Kina.

– Vi är den enda västerländska leverantören i deras radionät, säger han om den kinesiska marknaden.

Networks drivande

Exklusive omstruktureringskostnader blev resultatet också 11 miljarder, upp från 6,5 miljarder. Analytiker hade i snitt räknat med att detta vinstmått skulle lyfta till 8,6 miljarder, enligt en sammanställning av prognoser från Refinitiv.

Affärsområdet Networks pekas ut som pådrivande i resultatförbättringen.

"Networks försäljning växte organiskt med 20 procent, och segmentet rapporterade en bruttomarginal på 43,5 procent för fjärde kvartalet. Detta avspeglar fortsatt hög aktivitet i Nordamerika och Nordostasien, och även i Europa där vi ökade marknadsandelen ytterligare", skriver Ekholm i rapporten.

Även rörelsemarginalen inom Networks lyfte till 19 procent för helåret 2020. Det kan jämföras med målet på 15-17 procent.

5G-beslutet oroar Ekholm

Börje Ekholm skriver också att bolagets tillväxt under 2020 bygger på "en stark och konkurrenskraftig 5G-portfölj". Samtidigt ser han orosmoln på horisonten.

"Post- och telestyrelsens beslut att utesluta kinesiska leverantörer från 5G-näten kan leda till exponering för vår verksamhet i Kina", konstaterar Ekholm.

"Vi har i dag verksamhet på 180 marknader som har byggts på frihandel och öppna, konkurrensutsatta marknader. Detta har också säkerställt utvecklingen av en global standard för mobil kommunikation. Det är kritiskt att responsen på den geopolitiska situationen säkerställer det enastående värde som associeras med dessa driftsstandarder för 5G och framtida generationer", tillägger han.

Försäljningen var också bättre än väntat. Snittprognosen för omsättningen låg på 68,4 miljarder.

Bokslutet kommer sedan priset på Ericssons aktie under pandemiåret 2020 lyft med 20 procent, medan aktien hittills i år ligger på plus 0,6 procent.