Digitalisering

Ericsson banar väg för nästa generations 5g-teknik

Foto: Tobias Ohls, Peter Ottsjö
Foto: Tobias Ohls, Peter Ottsjö

Ultralåga svarstider är inom räckhåll efter lyckad demonstration i Finland.

Publicerad

Ericsson och finska operatören Elisa har demonstrerat en helt fristående 5g-uppkoppling, från ändpunkt till ändpunkt. Demonstrationen, som genomfördes strax utanför Helsingfors, sägs utgöra en milstolpe som banar väg för att utnyttja 5g-teknikens fulla potential. Demonstrationen är den första i sitt slag i Norden.

I telekombranschen kallas fristående 5g-nätverk för SA, eller standalone. I ett sådant är både radioteknik och corenätsteknik konstruerade enligt 3GPP:s 5g-standard. Non-standalone (icke-fristående, eller NSA) använder, något förenklat, ny radioteknik som ansluts till ett redan existerande 4g-corenät. Det är den senare varianten som används i existerande kommersiella 5g-nät.

Med SA-tekniken på plats får 5g-näten den ultralåga svarstid som kan bana väg för rikare augmented- och virtual reality-upplevelser, uppkopplade fordon och en mängd industriapplikationer.

– Fördelarna med låga svarstider i 5g-nät kommer att multipliceras genom att utnyttja standalone-uppkoppling, säger Jenny Lindqvist, Ericssons Norden-chef, i ett pressmeddelande.