Digitalisering

Efter massuppsägningen: Meta fimpar satsningen på smarta skärmar och klockor

Videochattenheten Portal ses som ett möjligt användningsområde för Facebooks egenutvecklade röstassistent. Foto: Facebook via AP
Videochattenheten Portal ses som ett möjligt användningsområde för Facebooks egenutvecklade röstassistent. Foto: Facebook via AP

Flera av metas hårdvaruprojekt får stryka på foten efter att sociala mediejätten sjösatt ett storvarsel. ”Metaverse kommer att bli vår död”, säger en tidigare Meta-anställd.

Publicerad

11 000 personer – så många anställda måste lämna Instagrams och Facebooks moderbolag Meta. Bolagets vd Mark Zuckerberg förklarar i en kommentar att tillväxten man såg under pandemin inte fortsatt, tvärtemot vad han och andra trodde.

”Tyvärr gick det inte så som jag hade räknat med. Jag gjorde en felbedömning och tar ansvar för det”, sa Zuckerberg efter att planerna på massuppsägningen blivit känd.

Stramar åt budgeten på flera håll

Meta planerar också att strama åt budgetar för olika verksamheter inom koncernen – och detta gäller bland annat vissa delar av bolagets olika hårdvaruprojekt. 

Enligt Reuters planerar teknikjätten att skrota utvecklingen av Portal, en smart skärm som är gjord bland annat för videosamtal.

Portal har varit lite av ett sorgebarn för Meta. I somras publicerade sajten The Information uppgifter som tyder på att Portal kan ha mindre än en (1) procent av den globala marknaden inom sitt segment. Nu går satsningen i graven.

Flyttas till ar-projekt

Samma öde verkar även vänta för Metas smarta klocka, som företaget har arbetat med ett tag, men ännu inte lanserat skarpt. 

Kan det här vara Metas kommande Facebook-klocka? Foto: Meta
Kan det här vara Metas kommande Facebook-klocka? Foto: Meta

Ingenjörerna som fram tills nyligen arbetade med Metas smarta klocka ska nu flyttats till avdelningen som utvecklar bolagets augment reality-glasögon (ej att förväxla med Meta Quest), skriver Engadget.

Tidigare i höstas lanserade Facebook och Ray Ban ett par smarta glasögon.
Tidigare i höstas lanserade Facebook och Ray Ban ett par smarta glasögon.

Tidigare anställda upprörda

Metas massuppsägning har lämnat en bitter eftersmak hos många tidigare anställda. På forumet Blind, där anställda kan lämna omdömen om arbetsgivare anonymt, vädrar flera personer som precis förlorat jobbet hos Meta sin frustration, rapporterar Business Insider.

– Metaverse kommer att bli vår död. Mark Zuckerberg kommer på egen hand ta livet av ett helt företag med sin satsning, skriver en person som uppger sig vara senior mjukvaruutvecklare.

Dras med enorma förluster

Metaverse, som ofta beskrivs som morgondagens internet, är Metas stora framtidssatsning, och ett uttalat passionsprojekt för vd:n Mark Zuckerberg. Men projektet är mycket kostsamt – samtidigt som intäkterna inte väger upp förlusterna.

Metas grundare Mark Zuckerberg. Foto: Noah Berger
Metas grundare Mark Zuckerberg. Foto: Noah Berger

Divisionen Reality Labs, som utvecklar Metas ar- och vr-teknik, redovisade en förlust på över 10 miljarder dollar under 2021. Det kan ställas mot verksamhetens intäkter på 2,27 miljarder dollar under samma period, skriver Realtid.