Digitalisering

Domstol: Bahnhof måste lämna uppgifter till polisen

Jon Karlung, vd för Bahnhof. Foto: Jörgen Appelgren
Jon Karlung, vd för Bahnhof. Foto: Jörgen Appelgren

Post- och telestyrelsen hade rätten på sin sida när de krävde att internetoperatören Bahnhof skulle lämna ut uppgifter om sina abonnenter till polisen. Det slår förvaltningsrätten i Stockholm fast i dag.

Publicerad

Det var i mars 2016 som Bahnhof fick ett ultimatum från Post- och telestyrelsen. Internetoperatören skulle lämna ut uppgifter till polisen rörande fem abonnemang, eller tvingas betala vite på fem miljoner kronor.

Redan 2016 gick kammarrätten på PTS linje och Bahnhof tvingades att lämna ut uppgifterna. Men internetoperatören valde att ta upp tvisten på nytt efter en dom som kom från EU-domstolen i december 2016 och ogiltigförklarade den svenska datalagringen eftersom den ansågs för omfattande.

Men nu anser förvaltningsrätten att PTS har rätt, oavsett hur EU ser på den svenska datalagringen.

Domen verkar dock mer bli en principfråga än en framgång för brottsutredningarna som det ursprungligen handlade om.

– Vi har ingen data att lämna ut eftersom vi inte sparar någonting, säger Bahnhofs vd Jon Karlung till Ny Teknik.

Han säger att Bahnhof kommer att överklaga förvaltningsrättens dom, eftersom de inte vill lämna ut uppgifter till myndigheter utan att det görs en rättslig prövning först.

På PTS har man ännu inte hunnit analysera domen under måndagseftermiddagen.

– Vi kan konstatera att domstolen gått på vår linje det vill säga att Bahnhof ska lämna ut den här typen av uppgifter om brottsbekämpande myndigheter begär det, säger PTS chefsjurist Karolina Asp till Ny Teknik.