Innovation

Det här är världens minsta ”dator” bredvid ett riskorn

IBM och universitetet i Michigan kämpar om att utveckla mindre och mindre datorer. Nu har forskare byggt en fungerande dator som blott är 0,04 kubikmillimeter stor.

Publicerad

För några månader sedan gick it-jätten IBM ut med att de skapat världens minsta dator. En koloss som mätte en gånger en millimeter i yta. De tidigare världsrekordhållarna, en grupp forskare vid universitetet i Michigan, blev av allt att döma rasande och skred genast till verket.

Och nu är Michigan återigen minst i klassen. I veckan presenterade forskarna vad de själva kallar världens minsta dator, en fullt fungerande lika pryl som mäter 0,3 gånger 0,3 millimeter.

Det finns bara en liten svaghet. Datorn har inte något beständigt minne – så fort den slås av eller strömmen bryts så nollställs systemet.

”Vi är inte säkra på om det borde kallas för en dator eller inte. Det handlar snarast om vilka krav man ställer på funktionaliteten”, säger professor David Blauuw som lett utvecklingen av datorn.

Även om datorn uppenbarligen saknar batteri och lagringsenhet finns det andra godbitar i form av en Arm-processor, en smula ram-minne och en ljusbaserad lösning för trådlös dataöverföring. Datorn skickar data med hjälp av en liten lampa och tar emot via en ljussensor.

Kan användas i cancerforskning

Den har faktiskt flera praktiska användningsområde också. Datorn kan mäta temperaturen på cellnivå med en felmariginal på 0,1 grader Celsius.

En första tillämpning blir ett forskningsprojekt där det gäller att ta temperaturen på cancertumörer. Forskare har en teori om att cancerceller är något varmare än vanliga celler.

”Eftersom sensorn är liten och biokompatibel kan vi plantera in den i en mus och få cancerceller att växa runtom den. Sedan använder vi den här temperatursensorn för att undersöka variationer i temperaturen inom tumören med den normala vävnaden och se om vi på något vis kan använda temperaturförändringar för att avgöra om en behandling fungerat eller misslyckats”, säger radiologiprofessorn Gary Luker i en kommentar.

Världens minsta datorer

Michigan Micro Mote visades upp 2015 och är också utvecklad av universitetet i Michigan och är alltjämt den minsta datorn med beständigt minne. Den mäter 2 gånger 2 gånger 4 millimeter.

I mars i år visade IBM upp en ännu mindre dator som väger in på 1 gånger 1 millimeter. Men det har ifrågasatts - inte minst av forskarna från Michigan - om den verkligen kan klassas som en dator eftersom den saknar beständigt minne.

Den 21 juni tog Michigan tillbaka titeln när universitetet visade upp sin nya minidator på blott 0,3 gånger 0,3 millimeter.