Tekniknyheter

”Det är ett haveri som skett på Transportstyrelsen”

Statsminister Stefan Löfven. Foto: Johan Jeppsson / IBL Bildbyrå
Statsminister Stefan Löfven. Foto: Johan Jeppsson / IBL Bildbyrå

Statsminister Stefan Löfven (S) kallar det som har hänt på Transportstyrelsen för ett ”haveri”. I dag håller han pressträff om myndighetens IT-affär.

Publicerad

”Det är ett haveri som skett på Transportstyrelsen. Regeringen har därför bytt ut ledningen för myndigheten och säkerställt att berörda myndigheter har vidtagit åtgärder för att begränsa skadeverkningarna”, skrev Stefan Löfven i en kommentar till TT på söndagskvällen.

Allvaret i ärendet leder till att statsministern i dag håller pressträff tillsammans med Transportstyrelsens nye generaldirektör, Säpochefen och ÖB. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) deltar inte.

Samma kväll som statsminister Stefan Löfven (S) skriftligt kommenterade ”haveriet” på Transportstyrelsen pekade Anna Johansson ut sin tidigare nära medarbetare, dåvarande statssekreterare Erik Bromander, som skyldig till att hon hölls ovetande om affären tills i januari i år. Till TT säger hon att Bromander hade information om vad som skett på Transportstyrelsen redan i februari 2016, information som aldrig nådde henne.

– Det är naturligtvis väldigt olyckligt att det inte skedde, säger Anna Johansson.

Anna Johansson konstaterar också att hennes ministerkollega, Anders Ygeman (S), enligt egen utsago ska ha haft information sedan början av 2016. Hon underkänner med andra ord interninformationen i regeringskansliet.

– Jag kan konstatera att jag inte informerats och det är naturligtvis illa. Men framför allt är det här ett haveri i Transportstyrelsen, säger Anna Johansson.

Enligt SVT Nyheter, som har varit i kontakt med pressekreteraren till försvarsminister Peter Hultqvist (S), ska även Hultqvist ha känt till saken lika länge som Ygeman.

TT har sökt Erik Bromander för en kommentar.