Då kommer Metas första ar-glasögon

Metas vd Mark Zuckerberg visar Horizon Worlds, som är företagets vr-plattform för Oculus Rift S eller Oculus Quest 2. Foto: Meta/Youtube
Metas vd Mark Zuckerberg visar Horizon Worlds, som är företagets vr-plattform för Oculus Rift S eller Oculus Quest 2. Foto: Meta/Youtube
Publicerad

Få kan ha missat höstens stora förvandlingsnummer där techjätten Facebook döptes om till Meta.

Bygger "morgondagens internet"

Kritiker pekade på att det knappast kunde vara en tillfällighet att namnbytet skedde vid en tidpunkt då förtroendet för den sociala medieplattformen fått sig en rejäl törn efter visselblåsaren Frances Haugens vittnesmål.

Metas vd, Mark Zuckerberg, lyfte å sin sida fram att det nya namnet istället knyter an till hans dröm om att bygga en helt ny digital verklighet, ett "morgondagens internet".

Hur denna nya sköna värld kan se ut, i Metas ögon, visas upp i en demonstrationsvideo ovan. Tonvikten ligger på vr-, och ar-upplevelser i form av spel och andra sociala interaktioner.

Zuckerberg: "Ar en helig graal"

Virtuell verklighet är något Meta har investerat i ett tag, och erbjuder sedan köpet av Oculus egen vr-hårdvara i form av bland annat Oculus/Meta Quest 2.

Parallellt med vr-satsningen, arbetar företaget också på att utveckla ar-glasögon i ett projekt döpt till "Nazaré".

Nu avslöjar den amerikanska tekniksajten The Verge att Meta planerar att lansera den första Nazaré-modellen redan om två år, 2024. Efter det ska två uppdaterade varianter följa 2026 och 2028.

Enligt Mark Zuckerberg är ar-glasögon att betrakta som ett slags "helig graal"-pryl med potential att omdana vår relation till teknik på samma sätt som smarta mobiltelefoner har gjort, skriver The Verge.

Väger 100 gram

Mark Zuckerberg insisterar på att den första generationens Nazaré-glasögon ska ge en "fullödig" ar-upplevelse, med 3d-grafik och ett brett synfält för bäraren.

En av de stora utmaningarna under utvecklingsarbetet med Project Nazaré är att lyckas bygga in komponenter som en hologramskärm, projektorer, radiodelar, skräddarsydda chip, kameror och sensorer – i ett par glasögon som ska vara cirka fem millimeter tjocka.

Den nuvarande designen av Metas ar-glasögon ska påminna om Stålmannens alter ego Clark Kents ikoniska brillor. "Nazaré" väger dock i dagsläget 100 gram – betydligt mer än konventionella glasögon.

Styrs med handleden?

Den första modellen av ar-glasögonen ska ha inbyggt stöd för ögonspårning, och levereras tillsammans med en slags puck, oklart hur stor, som rymmer datorkraften som behövs för att driva ar-plattformen.

Förhoppningen var från början att glasögonen skulle ha ett synfält på 70 grader i ar-världen, men det målet kommer sannolikt inte kunna förverkligas, enligt The Verge.

Batteritiden är begränsad till fyra timmar, och användaren ska kunna interagera med menyer, objekt och andra personer med hjälp av kontroller som styrs delvis med hjälp av elektromyografi-teknik (EMG) inbyggd i ett armband. 

EMG används inom medicinen för att mäta musklers respons på nervsystemets stimulering, och i videoklippet nedan får vi en bild av hur Meta tänker sig att tekniken ska användas i ar-sammanhang.

Ställer in utvecklarkonferens

Mark Zuckerberg verkar ägna mycket av sin vakna tid åt Metas ar-projekt. I början av april kom beskedet att Meta ställer in årets upplaga av utvecklarkonferensen F8. Detta för att fokusera helt på att bygga sin version av metaverse. 

Sociala mediejätten planerar dock fortfarande att anordna konferensen Connect, dedikerad till ar- och vr-utveckling, senare i år.