Bygg

Branddrabbade höghuset kan ha saknat barriärer

Det brandhärjade huset i västra London. Foto: Brett D. Cove / Splash News / IBL
Det brandhärjade huset i västra London. Foto: Brett D. Cove / Splash News / IBL

Dokument som beskriver renoveringen av det eldhärjade höghuset i västra London visar att fasaden kan ha saknat brandbarriärer.

Publicerad

Minst tolv människor omkom i branden som snabbt spred sig i den 24 våningar höga byggnaden.

Brandbarriärer bör sättas in när höghusfasader renoveras, enligt byggsäkerhetsexperter.

Kommunen som äger fastigheten har avböjt att kommentera om barriärer installerats bakom isoleringspanelerna som har fästs på utsidan av byggnaden under renoveringen som nyligen ägde rum.

Inte heller byggfirman Rydon Group som ansvarade för renoveringen vill kommentera om barriärerna installerats men skriver i ett uttalande att alla gällande säkerhets- och brandskyddskrav har uppfyllts.

Den lokala myndigheten som ansvarar för regelverket kring byggarbeten avböjer också att kommentera uppgifterna, eller att svara på frågan om det är olagligt att inte installera brandbarriärer.

I ett uttalande skriver myndigheten att ”det vore opassande att kommentera brandorsaken”.

Renoveringsplanen som Reuters har granskat kommer från 2012 och det är oklart om den uppdaterats och om brandbarriärer sedan har lagts till.

Vittnen säger att branden spred sig snabbt i byggnaden medan de boende låg och sov, och bilder från brandplatsen visar hur nästan hela byggnaden är utbränd.

Under renoveringen som var klar förra året byttes fasadklädseln, ytterväggarna isolerades och fönster byttes för att minska oljud och förbättra värmen i lägenheterna, enligt dokumentet.

Att isolera ytterväggarna på höghus är vanligt, men ses som en potentiell brandrisk enligt arkitekter och byggsäkerhetsexperter.

Branden kan snabbt spridas upp längs byggnaden i utrymmet mellan den nya panelen och väggen – som ofta fylls med isolering, enligt experterna.

Räddningstjänsten i London säger att de ännu inte vet vad som orsakat branden.

”Vi har ett antal teorier om vad som orsakat branden i Grenfell Tower. Samtliga kommer att utredas noggrant som en del i den officiella utredningen som redan har påbörjats”, skriver KCTMO som ansvarar för driften av byggnaden i ett uttalande.

Minst tolv människor omkom i den omfattande branden. Antalet dödsoffer väntas stiga, enligt polisen. Närmare 80 människor har skadats och 18 vårdas för livshotande skador.

Branden startade natten till onsdagen i hyreshuset på Latimer Road i västra London. Uppgifterna om hur många människor som fanns i huset är osäkra men huset har 120 lägenheter och minst 200 personer bodde i dem.