Övriga nyheter

Bli en ”maker”

Den händige svänger numera ihop allt från en spelkonsol till en radiostyrd helikopter. Marie Alpman guidar dig till de rätta prylarna.

1. Hjärnan i verkstaden

Självklar i den moderna snickarboden är den lilla datorn Raspberry Pi. Den senaste modellen heter B+, har 512 MB ram-minne och fyra usb-portar. Numera finns det till och med appar till Raspberry Pi i ”Pi Store”.

Pris: 350 kronor.

2. Hacka i luften

Bygg en egen minidrönare. Crazyflie Nano är namnet på en svensk quadkopter från Malmöföretaget Bitcraze. Den 19 gram lätta farkosten håller sig i luften cirka sju minuter och bygger på öppen källkod.

Pris: 1 000 kronor för en byggsats.

3. Kopplingsfärdigt

Elektroniken fixas med mikrokontrollern Arduino Uno. För den vars elektronikkunskaper är något ringrostiga finns ett startpaket med kopplingsplatta, sladdar och komponenter samt en bok med 15 experiment för att komma i gång.

Pris: 900 kronor.

4. Pekskärm till hembygget

Till Raspberry Pi finns en växande mängd tillbehör. Visa film, bilder eller bygg en konsol med pekskärmen Pi TFT Mini Kit i färg med en upplösning på 320 x 240 pixlar.

Pris: 400 kronor.

5. Fria former

3d-skrivaren är ett annat måste hemma hos en äkta ”maker”. Används till exempel för att skriva ut skal till alla elektronikbyggen. Makerbot Replicator Mini är en kompakt skrivare som skriver ut i plast upp till 10x 10 x 12,5 cm.

Pris: 13 750 kronor.

6. Fräsigt värre

Ta träsnidandet till en ny nivå med en CNC-maskin. Tillverkaren Zen Toolworks lovar att den treaxliga maskinen monteras ihop på några timmar.

Pris: 3 000 kronor för enklaste modellen i byggsats plus stegmotorer.