Populärteknik

Biljard för matematiker

Biljardbordets elliptiska form gör att matematiska kunskaper är till hjälp för spelaren. Foto: Numberphile
Biljardbordets elliptiska form gör att matematiska kunskaper är till hjälp för spelaren. Foto: Numberphile

Researchen för en mattebok ledde till skapandet av en ny biljardvariant. Första tävlingen vanns av en statistikprofessor.

Publicerad

När den brittiske matematikern Alexes Bellos arbetade med sin bok "The Grapes of Math" blev han väldigt fascinerad av den elliptiska formen. Det ledde till att han konstruerade biljardbordet Loop med just denna form.

I ellipsen är summan av avståndet från kanten till de två brännpunkterna alltid konstant. Om man då skjuter iväg en biljardboll från en av dessa punkter med en rak stöt mot bordskanten kommer den alltid att studsa till den andra brännpunkten om man skjuter tillräckligt hårt.

I biljardbordet Loop finns bara ett hål som är placerat i det elliptiska bordets ena brännpunkt. Med en köboll gäller det sedan att sänka en färgad boll i just detta hål.

Med lite matematisk kunskap inser man att om man lyckas träffa den färgade bollen med köbollen på en punkt som ligger i rät linje mellan den markerade brännpunkten och vallen kommer bollen att studsa mot den och sedan rulla ner i hålet. Förutsatt att man träffar med en lämpligt avpassad stöt.

Första Loopturneringen spelades tidigare i år där vinnaren efter två dagars spel blev en statistikprofessor från Cambridge, skriver Wired.