Bygg

Bergrum ersätts av tuff container

SSAB:s nya stålkontainrar håller i stort sett samma säkerhet som ett bergrum.
SSAB:s nya stålkontainrar håller i stort sett samma säkerhet som ett bergrum.

SSAB har byggt en stålcontainer som ska klara angrepp från skjutvapen, sprängämnen och skärbrännare. De första ska användas som serverhallar. SSAB tror på en jättemarknad.

Publicerad

– De kan användas som flyktrum i gruvor, där man kan ta skydd om gruvan rasar. Eller som säkerhetsrum på fartyg som riskerar piratöverfall. Eller som stora kassaskåp, för att förvara pengar, vapen eller mediciner, säger Johan Anderson, chef för affärsutveckling på SSAB.

Det hela började när internetleverantören Bahnhof behövde mer utrymme för serverhallar. Bergrum klarar höga krav på säkerhet, men är samtidigt dyra och inte så flexibla. Bahnhof letade alternativ, och kontaktade SSAB.

– Vi har försökt omsätta kundens önskemål till en produkt, och försökt överträffa dem, säger Gunnar Lindström, chef för SSABs Knowledge Service Center.

Skyddskraven har varit höga. Serverhallarna ska kunna stå öppet utomhus och hålla i stort sett samma säkerhet som ett bergrum.

SSAB byggde en låda i 6 mm Armox 500 T, en pansarplåt som används för militära skyddsändamål, med samma yttermått som en standard 40-fotscontainer.

På insidan ligger ett brandskyddande ämne, som gör att det inte går att ta sig igenom med en skärbrännare. Längst in ligger ytterligare ett lager rostfritt stål. Dörrarna är konstruerade med speciallås och dolda gångjärn så att det inte går att bryta sig in den vägen. Containern kan fästas i ett fundament, eller ett båtdäck, med en dold förankring. Flera containrar kan kopplas ihop i ett modulsystem.

– I december ska den första serverhallen ställas upp i Kista och visas för våra och Bahnhofs kunder. Det är fyra ihopkopplade containrar som sammanlagt väger 32 ton, säger Johan Anderson.

Utvecklingsarbetet tog 18 månader, och under tiden hittade SSAB fler användningsområden för sin pansarcontainer. Nu har man beslutat att själv fortsätta med produktionen och även ta hand om all försäljning utom serverhallarna, som Bahnhof ska sköta.

– Vi brukar nöja oss med att leverera plåten och låta kunderna ta hand om tillverkningen, men det här är en produkt som ska bära vårt varumärke och där ingenting får gå fel, så det är lika bra att vi gör den hela vägen, säger Johan Anderson.