Innovation
Arduino tänder barns intresse för elektronik
Med egen upptäckarglädje vill Arduino Verkstad låta elever lära sig programmering och elektronik. Hittills har 500 skolor i Sverige, Spanien och Ecuador testat företagets kurs.
För drygt tio år sedan var David Cuartielles med och skapade den öppna hårdvaruplattformen Arduino. I dag leder han Arduino Verkstad i Malmö parallellt med jobbet som föreläsare på Malmö högskola.
Kontoret, som är en del av Arduino, jobbar med en rad olika projekt för utbildning som involverar Arduinos mikrokontrollerkort. Det huvudsakliga är en verktygslåda med hårdvara och en kursplan för lärare och elever som vill lära sig mer om elektronik och programmering. Projektet kallas ”Creative Technologies in the Classroom”, eller kort och gott CTC.
David Cuartielles lägger stor vikt på att det handlar just om kreativitet och om att få eleverna själva att utforska och lära sig. Hittills har 13 000 elever gått igenom kursen, de flesta i spanska skolor. Det var också i Spanien projektet inleddes för tre år sedan.
– Det tog oss två år av iterationer innan vi kommit fram till något riktigt bra och det senaste året har vi arbetat med att förfina det, säger David Cuartielles.
Kursmaterialet i CTC består av studiematerial och av hårdvara för ungefär 20 olika elevprojekt anpassade för 14–15-åringar. Projekten handlar om allt från en sensor för att känna av om en pingisboll hamnat i en plastmugg till att bygga en robot med kamera. Det mesta av hårdvaran bygger på standardprodukter som kan anslutas till Arduinos kontrollkort Genuino 101 som företaget utvecklat tillsammans med Intel.
Enligt David Cuartielles är det ingen utmaning att få eleverna att engagera sig i kursen, snarare tvärt om.
– Lärarna säger att kursen är så engagerande att de måste ha öppet labben på lunchen och efter skolan, säger David Cuartielles.
I stället ligger utmaningen i att läraren ska få tid att utbilda sig för att kunna hålla kursen.
Varje kurs avslutas med en demodag där elever från flera skolor träffas och visar upp sina projekt. Till senaste redovisningen i Barcelona kom cirka 3 000 elever.
Arduino har fått stort genomslag både bland hobbyanvändare och som prototyp-plattform för proffs. Mycket beror det på att plattformen är öppen och på att det finns många människor som delar med sig av sina projekt gratis på nätet. Det utnyttjar Arduino Verkstad också för CTC.
De flesta komponenterna är enkla att komma över och det finns goda möjligheter för eleverna att fortsätta på egen hand när skolprojektet är över. Dessutom finns mycket information tillgänglig på nätet och människor i olika forum som kan hjälpa lärare och elever vidare.