Samhälle
Apple krävs på 123 miljarder i skatt

EU tar strid med såväl Apple som Irland och USA när man kräver datajätten på motsvarande 123 miljarder svenska kronor i obetalda skatter.
(Artikeln har uppdaterats)
Alla ska betala skatt, fastslår konkurrenskommissionären Margrethe Vestager.
Lugnt och bestämt lägger hon fram sin sak på en presskonferens i Bryssel på tisdagen.
– Två skattebeslut som Irland tagit har på konstgjort sätt minskat Apples skattebörda i mer än två decennier, i brott mot EU:s statsstödsregler. Apple måste nu betala tillbaka fördelarna – motsvarande upp till 13 miljarder euro, plus ränta, säger Vestager.
– Det här beslutet sänder en tydlig signal: medlemsländer kan inte ge orättvisa skattefördelar till utvalda företag, oavsett om de är europeiska eller utländska, stora eller små eller delar av en grupp eller inte.
EU-kommissionen har i tre års tid granskat de skatteupplägg som rått för två Applebolag i Irland sedan början av 1990-talet. Enligt kommissionen har bolaget lyckats pressa sina skatter ända ned till 0,005 procent år 2014.
– Det motsvarar bara 50 euro i skatt per miljon euro i vinst, säger Vestager.
Läs mer:
Irlands regering – som nu förväntas kräva in pengarna från Apple – reagerar dock inte med glädje. Finansminister Michael Noonan tänker slåss för sin rätt att bestämma över det egna skattesystemet.
”Beslutet ger mig ingen annan utväg än att be om regeringens tillstånd att överklaga. Det är nödvändigt för att försvara integriteten i vårt skattesystem”, säger han i ett uttalande enligt Reuters.
Även Apple kommer att överklaga samtidigt som USA:s finansdepartement beklagar EU-beslutet och varnar för att det kommer att "underminera utländska investeringar och företagsklimatet".
Margrethe Vestager tycker dock att det finns alla möjliga andra skäl att investera i EU än låga skattesatser. Och hon gläds över vad hon kallar en ny ”dagordning” i världen för att bekämpa skattesmitning.
– Det finns en villighet att säga: Det är inte bara några företag som ska betala skatt. Det är alla, säger Vestager i Bryssel.
Sedan tidigare har även internationella jättar som Starbucks, Fiat och Amazon fastnat i EU:s skattenät, ärenden som rullar i domstolarna. I somras kom EU-länderna ett steg närmare i att enas om ett direktiv som ska försvåra för storföretag att ägna sig åt internationell skatteflykt.
På USA-börsen sjunker Apple-aktien marginellt i öppningen.