Samhälle

Antikroppar från tillfrisknade i ny studie

Blod- och plasmapåsar på blodbanken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Foto: Marcus Ericsson/TT
Blod- och plasmapåsar på blodbanken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Foto: Marcus Ericsson/TT

Antikroppar från tillfrisknade coronapatienter ska i en skånsk studie ges till 50 personer som lider så svårt av sjukdomen covid-19 att de behöver syrgasbehandling.

Publicerad

Studien har fått klartecken från Etikprövningsnämnden och ska inledas så fort som möjligt, skriver Skånes universitetssjukhus i ett pressmeddelande.

Studien kommer även att omfatta en kontrollgrupp av lika svårt covidsjuka patienter med syrgasbehandling som inte kommer att få antikroppar.

Antikropparna hämtas från blodplasman hos 50 tillfrisknade personer. De kommer att få lämna blod på en blodcentral, som ska säkerställa kvalitén på plasman och analysera mängden antikroppar.

”Det finns fallstudier där den här typen av behandling fallit väl ut för enstaka patienter men det finns än så länge inga resultat från en randomiserad studie med en kontrollgrupp och med så här många patienter”, kommenterar Mona Landin-Olsson, överläkare och professor, i pressmeddelandet.

Studien genomförs i samarbete mellan Skånes universitetssjukhus, Lunds universitet och Medicinsk service inom Region Skåne.