Övriga nyheter

Allt fler svärmar för insektsmat

Syrsor som snacks i Thailand. Foto: Alamy
Syrsor som snacks i Thailand. Foto: Alamy

Känn lite på tanken att äta insekter. Kittlande? Nu vill allt fler företag få oss att stoppa syrsor i vår smoothie.

Publicerad

Den gamla lagerlokalen ligger i ett industriområde i San Fernando Valley i Los Angeles och är långt ifrån sinnebilden av en farm där det föds upp middagsmat. Men i halvdunklet hörs syrsorna sjunga, omedvetna om att de kommer att sluta sina dagar i en pesto eller proteinbar.

Här i innovationsmeckat Kalifornien har fyra unga män startat vad de kallar delstatens första urbana farm för uppfödning av syrsor för matbruk. Los Angeles erbjuder en perfekt blandning av det varma klimat som syrsorna trivs i och hälso- och miljömedvetna människor som är öppna för nya trender och idéer.

– Vi insåg att det skulle vara mycket svårare att få en köttbonde i Texas att äta syrsor än en yogamamma i Beverly Hills, förklarar Elliot Mermel, vd för Coalo Valley Farms när TT hälsar på.

För över två miljarder människor i världen är insekter redan en självklarhet på menyn, främst i länder i Afrika, Asien och Latinamerika. Och många företag försöker nu få USA och Europa att hänga på genom att framhålla syrsors fördelar som ett proteinrikt, hållbart och klimatsmart livsmedel. I en FN-rapport som kom för ett par år sedan lyftes också nyttan med att äta insekter fram i en värld där befolkningen växer för varje dag.

I Kalifornien, som plågas av historisk torka, tillagas insekter numera på både finare restauranger och i tacovagnar på gatan. Och Mermel och hans vänner har just fått sin första större beställning från en amerikansk proteinbartillverkare. Men för 8 dollar (omkring 70 kronor) kan även privatpersoner beställa en påse torkade syrsor för användning i allt från smoothies till sallader. Smakmässigt brukar de jämföras med pinjenötter.

Företaget har också planer på att åka runt till marknader i Los Angeles-området och sälja syrsaspetsade smörgåsar och friterade ostbollar under parollen "hållbar skräpmat".

– Vi vill introducera konceptet att äta insekter på ett tilltalande sätt. Här i USA verkar ingen bry sig om att vi inte har något vatten eller att marken håller på att ta slut, säger Mermel.

Ett annat företag som vill hjälpa till och lösa framtidens proteinbehov är San Francisco-baserade Bitty Foods, som säljer kakor och mjöl för bakning gjort på syrsor.

– Insekter är tillgängliga och består nästan bara av protein, men vi utnyttjar dem knappt i väst. I framtiden kommer tillgången på protein att vara ett problem och då måste vi vara förberedda, säger grundaren Megan Miller.

Det största problemet med insektsmat är visuellt, enligt Miller som säger att många i väst förknippar den med fattigdom. För att få folk att bli bekväma med tanken på att äta insekter fokuserar företaget på snygga förpackningar, välbekanta produkter och tydlig information om dess innehåll.

Och det är inte bara hälsomedvetna träningsgalningar som lockats till Bittys nätshop.

– Vi har många kunder som är mammor. Det finns definitivt kakor som är mer dekadenta än våra, men vill du att dina barn ska äta en hälsosam godsak är det här det bästa alternativet, säger Miller.

Både Megan Miller och Elliott Mermel har bott i Sverige, där de arbetat och studerat. De tror att det finns stora möjligheter att ätbara insekter blir populärt hos svenskarna, som de beskriver som trendkänsliga och medvetna.

– Det handlar bara om att ta en sekund, lägga rädslorna åt sidan och tänka på vad som är bäst för framtiden. När du inser vilka fördelar som finns är beslutet verkligen enkelt, säger Mermel.