Övriga nyheter
3d-teknik räddar det 90 år gamla valsverket
Efter närmare 90 år sprack kugghjulet på valsverket hos forskningsinstitutet Swerea. Tack vare en 3d-skrivare kunde forskarna tillverka ett nytt.
Verkstadshallen hos Swerea i Kista utanför Stockholm är full med maskiner för metallbearbetning. En gammal trotjänare är valsverket från 1920-talet. Men när ett av kugghjulen sprack blev det problem. Hur skulle man få tag på ett nytt?
– Vi satt och spånade över en lunch och kom på att vi skulle kunna använda en 3d-skrivare, säger Alexander Angré, forskare på institutet.
Sagt och gjort. Det trasiga kugghjulet skickades till kolleger i Jönköping där det sedan i höstas finns en 3d-skrivare för gjutformar i sand.
Första steget blev att skanna in det gamla kugghjulet för att få en cad-modell. Efter att ha lagt till krympmån och bearbetningsmån så printade 3d-skrivaren ut en gjutform.
– Själva utskriften gick på en halvtimma, säger forskningsingenjören Sten Farre.
Med hjälp av formen gick det sedan att gjuta ett nytt kugghjul. Det ursprungliga var av gråjärn men den här gången blev det ett i segjärn.
Efter att kuggarna maskinbearbetades skickades kugghjulet till Kista. Ny Teknik var med när det sattes på plats.
Mekanikern Christer Eggertson slår det i rätt läge på axeln med en gummihammare. Så är det dags att testa. Han trycker på startknappen och allt fungerar precis som det ska. En bit aluminium blir ungefär tre gånger så lång efter några vändor mellan valsarna.
Enligt Sten Farre finns ett snabbt ökande intresse inom industrin för att använda engångsgjutformar i sand, både för prototyper och för serietillverkning.
– För kortare serier är det ett alternativ till dyra verktyg. Dessutom kan du när som helst göra förändringar i gjutformen genom att ändra cad-modellen.
Swerea jobbar också med ett uppdrag där tekniken används för att tillverka en reservdel som inte längre går att få tag i. Den här gången är det ett motorblock till en bil från 1929.
Har ni ett bra sätt att använda 3d-skrivare? Skriv till oss och berätta!