Startup

33-listanbolaget Cos Systems växer i USA – köps upp

Medvind i Nordamerika. Cos Systems har gått starkt framåt under 2020, särskilt i USA. Nu köps 33-listanbolaget upp.Här syns hela teamet med de nya ägarna. Foto: Mikael Hansson
Medvind i Nordamerika. Cos Systems har gått starkt framåt under 2020, särskilt i USA. Nu köps 33-listanbolaget upp.Här syns hela teamet med de nya ägarna. Foto: Mikael Hansson

Cos Systems programvara för smartare bredbandsutbyggnad har rönt stora framgångar i USA. Nu får Umeåföretaget nya ägare i investmentbolaget Pivot Partners.

Publicerad

Cos Systems startades 2011 som en avknoppning från klassiska Umeå Datakonsulter (numera Ariser). Kärnan i verksamheten är en egenutvecklad programvara som gör det enklare för operatörer av stadsnät att planera, bygga ut och sköta driften av bredbandsnät.

Den finurliga programvaran gav Cos Systems en plats på Ny Tekniks 33-listan 2017. Under de senaste åren har bolaget gått starkt framåt i Nordamerika där bredbandsutbyggnaden är underutvecklad jämfört med Sverige.

"Perfekt tid att få nya ägare"

Nu står det klart att Cos Systems förvärvas av Pivot Partners, ett svenskt private equity-bolag som enligt egen utsago "köper bolag och vidareutvecklar dem".

-När marknaden går mot en ännu snabbare expansion så är det en perfekt tid att få in nya ägare. Pivot bidrar med de erfarenheter, resurser, kontakter och nya perspektiv som kommer att ta Cos till nästa nivå, säger vd:n Peter Lidström i ett pressmeddelande.

Covid-19 ökar efterfrågan

Enligt bolaget har covid-19-pandemin ökat efterfrågan på bredbandskapacitet, vilket i sin tur driver på nätutbyggnaden i många länder. Det har gjort att Cos Systems har kunnat se en rejäl skjuts i affärerna under 2020.

-De senaste nio månaderna har redan varit de starkaste i bolagets historia med nya rekord i intäkter för varje månad, säger Peter Lidström.

Cos Systems kommer att ha kvar sitt huvudkontor i Umeå även efter köpet. Planen nu är att skala upp produktutvecklingen i Sverige och den internationella försäljningen.