Innovation

33-bolagets nya ledande grafenplast: ”Världsrekord”

Björn Lindh och Mamoun Taher från Graphmatech. Foto: Johan Tilli
Björn Lindh och Mamoun Taher från Graphmatech. Foto: Johan Tilli
Graphmatech. Foto: Johan Tilli/Graphmatech/Pressbild
Graphmatech. Foto: Johan Tilli/Graphmatech/Pressbild

En utskrivbar plast med hög elektrisk ledningsförmåga tack vare grafen. Svenska Graphmatech lanserar produkten som bolaget hävdar är ett världsrekord.

Publicerad

Uppsalabolaget Graphmatech har utvecklat en teknik som gör att tvådimensionella flingor av supermaterialet grafen inte klumpar ihop sig och därmed förlorar sina åtråvärda egenskaper, till exempel elektrisk ledningsförmåga. Företaget kallar sin produkt för Aros Graphene och tog i år en plats på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-listan.

Målet har hela tiden varit att integrera Aros Graphene i de material som kunder sedan ska använda sig av i produktion, till exempel plaster eller metallkompositer. Nu lanserar Graphmatec ett sådant material, en polymerkomposit i pelletsform.

Genom att blanda i grafen har företaget lyckats sänka materialets volymresistivitet till 0,8 ohmcentimeter. Graphmatech hävdar att det därmed är ”världens mest konduktiva processbara plast”.

Med processbar menar Graphmatech att det behåller sin plastiska flexibilitet även efter att det har till exempel formsprutats eller gjorts tunnfilm av. Plasten går att återanvända. Den har dessutom fått låg friktionskoefficient och hög slitstyrka.

– Du kan ge plast låg resistivitet genom att blanda i tillsatser som metallpartiklar eller kolmaterial. Men då förlorar den många av sina andra egenskaper och är inte längre processbar, säger Mamoun Taher, vd och medgrundare av Graphmatech.

Mindre än 20 procent tillsatser

Det amerikanska bolag som Graphmatech jämfört sig med producerar en plast med resistiviteten 1 ohmcentimeter. Men det amerikanska materialet består till 75 procent av tillsatser. Mamoun Taher vill inte säga exakt hur stor andel tillsatser som ingår i deras produkt, men berättar att det rör sig om mindre än 20 procent.

– Vi har alltså mer än 80 procent plast vilket är vad som innebär att den behåller sina egenskaper, säger han.

Det finns åtskilliga potentiella användningsområden men Graphmatech tror mest på ledande beläggningar, som skydd mot elektromagnetisk interferens och statisk elektricitet, som självsmörjande mekaniska komponenter samt som ett högledande alternativ för 3d-utskrifter med polymerskrivare.

Ovanligt låg kostnad och tidsåtgång

Företaget menar dessutom att de har utvecklat materialet till en både ovanligt låg kostnad och tidsåtgång: Mindre än 10 miljoner kronor och 22 månader när det i vanliga fall inte är ovanligt att det tar 7-8 år och kostar hundratals miljoner.

I september flyttar bolaget in i en ny produktionsanläggning i Uppsala. Meningen är att öka produktionskapaciteten med några ton om året. I nuläget producerar företaget mindre mängder med hjälp av externa tillverkare. Sedan tidigare har bolaget fått en stororder från Add North som ska börja sälja ledande polymerbaserade filament (tråd) för 3d-utskrifter.

”Kan de inte uppfylla det kan deras marknad vara körd”

Mikael Syväjärvi är materialforskare vid Linköpings universitet och medgrundare av utvecklingsbolaget Graphensic som tillverkar grafen på kiselkarbid. Hans område är inte grafen i plaster så han kan inte uttala sig om det påstådda världsrekordet men påpekar att det är positivt att resultatet kommer från ett företag och inte ett forskningslabb.

– Deras framtid hänger på att de kan uppfylla de här resultaten. De har sträckt ut sig för att få till en process där de kan vara med och bidra till utvecklingen. Kan de inte uppfylla det kan deras marknad vara körd, säger han.

Han tycker också att det är roligt att ett svenskt företag är med och driver utvecklingen.

– Det pågår en hel del aktiviteter i Sverige kring utveckling av grafen för att ta det till industriell produktion. Det är kul att det finns företag som sticker ut i frontledet, säger han.