Samhälle

20 kommuner fajtas om svenska batterifabriken

Peter Carlsson. Foto: Ada Fredelius
Peter Carlsson. Foto: Ada Fredelius

En svensk fabrik för litiumjonbatterier, i klass med Teslas Gigafacotry, är visionen för Northvolt, tidigare SGF Energy. Just nu letar företaget plats bland svenska kommuner.

Publicerad

Omkring 20 svenska kommuner finns bland de möjliga kandidaterna när Northvolt letar plats för sin kommande anläggning. Fabrikerna som ska producera batterier med en sammanlagd kapacitet på 32 GWh per år kommer, enligt Northvolts vd Peter Carlsson, att medföra mellan 2500 och 3000 nya arbetstillfällen.

I dagarna skickar Northvolt ut sin lista med önskemål till de svenska kommuner som företaget haft dialog med och som bedöms ha potential.

– Vi gjorde en första grov sållning: kring parametrar, kring energibehovet, redan etablerade industrier och kommunikationer. Finns det hamn, finns det järnväg? Och givetvis tillgång till kvalificerad arbetskraft, säger Peter Carlsson.

En annan viktig faktor i avgörandet är att tillståndsporcessen kan göras i enlighet med företagets tidsplan. Northzone planerar att börja bygga anläggningen under senare delen av år 2018.

I början kommer många av de anställda rekryteras i Asien och USA, men Peter Carlsson betonar att de vill anställa lokalt.

– Vi kommer behöva en mängd ingenjörer, allt från kemi- till industri och produktionsingenjörer och även elektronikingenjörer, säger han.