Stort pådrag vid Preemförhandlingen

2020-03-10 10:18  
Nätverket "Stoppa Preemraff" har samlat ett hundratal demonstranter utanför lokalen där rättsförhandlingarna hålls. Foto: Adam Ihse/TT

Hundratals demonstranter har samlats i Lysekil när rättsförhandlingarna om Preemraffs utbyggnad drar i gång. I fokus för debatten står koldioxidutsläppen – och arbetstillfällena.

(Uppdateras)

Preemraffs planerade utbyggnad vid Brofjorden har blivit en infekterad fråga i Lysekil. Många står helhjärtat bakom utbyggnaden, som kommer att leda till ett par hundra nya arbetstillfällen i den lilla kuststaden.

Andra är lika helhjärtat emot planerna, främst på grund av de ökade koldioxidutsläppen men också på grund av buller, utsläpp och andra olägenheter som oroar boende och sommargäster kring raffinaderiet.

Via nätverket ”Stoppa Preemraff” hade hundratals demonstranter bussats in till Mark- och miljööverdomstolens prövning, som drog i gång på tisdagen.

– Preem borde dra ner på sina utsläpp, inte öka dem. Vi vill sätta lite press på dem som fattar besluten, få dem att förstå att folk bryr sig och att det är avgörande att den här utbyggnaden inte blir av, säger Martin, en av demonstranterna som tagit sig till Lysekil trots det blåsiga och regniga vädret.

Välfylld rättssal

Den provisoriska förhandlingssalen i societetshuset Oscars är välfylld av representanter för organisationerna och privatpersonerna som överklagat Preems ansökan, samt av jurister och annan personal från drivmedelsbolagets och raffinaderiets sida.

Bland annat Naturskyddsföreningen vill att utbyggnadsplanerna, som tidigare fått klartecken från mark- och miljödomstolen, stoppas med hänvisning till koldioxidutsläppen.

Preem lyfter i stället fram utbyggnaden som en viktig del i ambitionerna att ställa om till förnybara bränslen. Enligt bolaget skulle dessutom utsläppen i användarled minska drastiskt om tjockoljan, en restprodukt från dagens produktion, tas om hand på ett mer miljövänligt sätt.

Regeringens beslut

Motståndet mot det nya miljötillstånd som raffinaderiet vill ha kom därför som lite av en överraskning för organisationen, medger Preems kommunikationschef Ulrika Fager.

– För oss själva, internt, är klimatfrågan högst upp på agendan. Det är många som väljer att jobba på Preem eftersom man vill vara med och ställa om, säger hon.

– Så när debatten kom emot en, kändes det kanske inte riktigt att det var vad man hade väntat sig.

Mark- och miljööverdomstolens prövning av fallet pågår under den här veckan. Beslutet om Preems miljötillstånd ligger dock på regeringens bord.

– Jag tror att det viktigaste nu är att processen går fort. Det tar mycket tid och kraft av organisationen, vi vill ju fokusera på att ställa om till det förnybara och en hållbar utveckling. Så snabbheten är det viktiga, säger Ulrika Fager.

Fakta: Preemraff

Ligger vid Brofjordens djupa yttre del, norr om Lysekil i Bohuslän. Togs i drift 1975 med namnet Scanraff.

Skandinaviens största oljeraffinaderi. Ungefär hälften av alla raffinaderiprodukter som säljs i Sverige kommer härifrån. Ungefär halva produktionen går på export.

Preem har omkring 600 anställda vid raffinaderiet i Lysekil. Utbyggnaden beräknas leda till 250 nya fasta anställningar vid raffinaderiet, samt omkring 3 000 ytterligare arbetstillfällen under byggtiden.

Preem vill bygga ut i Lysekil bland annat för att kunna omvandla tjockolja, en restprodukt från bensin- och oljeproduktionen, till bensin och diesel med mindre miljöpåverkan.

Preem behöver dock också ett nytt miljötillstånd för att få använda förnybara råvaror i produktionen.

Enligt Preem kommer utbyggnaden att leda till ökade koldioxidutsläpp på omkring en miljon ton per år. Bolaget lyfter samtidigt fram en rad åtgärder för att minska utsläppen och poängterar samtidigt att utsläppen i användarled skulle minska drastiskt efter utbyggnaden.

Preem har också ett raffinaderi på Hisingen i Göteborg.

Jens Bornemann/TT

Mer om: Preem

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer