Harvard-experiment vid Esrange möter protester

2021-03-25 08:43  
Flera tidigare experimentballonger har skickats upp från Esrange i forskningssyfte. Här är en ballong som skickades upp 2011. Arkivbild. Foto: Esrange Space Center

Ett kontroversiellt forskningsprojekt med målet att minska den globala uppvärmningen genom att släppa ut partiklar i atmosfären har fått Samerådet att protestera, rapporterar Vetenskapsradion.

Projektet, som leds av forskare vid Harvarduniversitetet i USA, fick i december i fjol stöd från Svenska rymdaktiebolaget (SSC) om att flyga upp en testballong i Kiruna under 2021.

Men Samerådet har nu skickat ett brev till Harvarduniversitetet, där de skriver att de inte vill att testet ska ske i samiskt område.

Anledningen är att en storskalig klimatmanipulering kan påverka jordens ekosystem negativt och är för farlig att ens forska på, säger Åsa Larsson-Blind, vice president i Samerådet till radion.

– Nu är det dags att ta ett steg tillbaka och ställa tillbaka till ett hållbart samhälle som är på naturens premisser, säger hon och pekar på behoven av att i stället minska utsläppen av växthusgaser.

Läs mer: Hur låter det 3 mil upp? Sprängningar och ballonger tar reda på det

Tanken med experimentet är att lära sig mer om hur man på artificiell väg kan dämpa solens strålning och därmed kyla ner jorden och minska den globala uppvärmningen.

Medvetna om motståndet

För att förstå det som på engelska kallas för solar geoengineering, eller solstrålningsmodifiering, behövs en rad mätningar, inklusive experiment av det här slaget, sade en av Harvardforskarna, David Keith, till nyhetsbyrån Reuters i fjol.

Den obemannade flygningen var först tänkt att göras i USA men flyttades delvis på grund av amerikanska coronarestriktioner. Men enligt Samerådet har tester i USA även stoppats av Indigenous environmental network, ett nätverk för ursprungsbefolkningar.

– Mot bakgrund av det är ansvariga för det här projektet mycket väl medvetna om att det finns urfolksröster som är emot det, säger Åsa Larsson-Blind.

Mer om: Esrange Harvard

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer