EPA: Frackning kan påverka dricksvattnet

2016-12-14 16:32  

Risk för grundvattnet när skiffergas utvinns – nu vänder miljöskyddsmyndigheten i USA om faran. Men blivande chefen Scott Pruitt hyllar frackning.

Den federala miljöskyddsmyndigheten i USA, Enviromental Protection Agency, svänger när det gäller hur farlig den kontroversiella utvinningsmetoden hydraulisk frakturering, frackning, är för dricksvattnet. I en ny rapport som släpptes på tisdagen skriver EPA att man har hittat "vetenskapliga bevis för att hydraulisk frakturering kan påverka dricksvattenresurser, under vissa omständigheter.”

Rapporten hade i ett tidigare utkast från förra året, som journalister fick tillgång till, en formulering om att frackning inte har någon "utbredd, systematisk påverkan" på dricksvattentäkter. Formuleringen blev starkt ifrågasatt från miljöhåll och när den slutgiltiga rapporten presenterades var formuleringen borta.

– EPA:s forskare valde att inte ta med formuleringen. De kom fram till att det inte fanns tillräckligt belägg för den, sa Thomas Burke, EPA, till New York Times.

Hydraulisk frakturering innebär att en blandning av vatten, sand och kemikalier pumpas in i ett borrhål under högt tryck. Processen gör att skiffergas frigörs (klicka på grafiken för att få upp en större bild).

EPA:s rapport är omfattande: 1 200 sidor om frackningens miljöpåverkan. Myndigheten ska ha arbetat med den sedan fem år tillbaka.

Presentationen kommer bara några dagar efter att den tillträdande presidenten Donald Trump meddelade att Scott Pruitt ska leda EPA.

Scott Pruitt är i dag delstatsåklagare i Oklahoma, och har i den rollen stämt EPA för att myndigheten ska ha försvårat utvinning av kol och gas. Han är en känd klimatskeptiker, och har sagt om frackning: ”Vi är världens ledande innovatör när det gäller att utvinna naturgas genom hydraulisk frackning, en teknisk innovation som har gjort mer för att minska koldioxidutsläpp i det här landet än några andra tekniska framsteg i vår tid.”

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Anna Orring

Mer om: Fracking

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer