Svensk blir vd för tysk fordonsjätte

2018-09-26 10:54  

Fordonstillverkaren Daimlers vd Dieter Zetsche lämnar chefsposten under 2019.

Svensken Ola Källenius får nästa år ett av bilvärldens absoluta toppjobb - högste chef på Daimlerkoncernen som bland annat äger Mercedes-Benz.

Beskedet att nuvarande vd:n, Dieter Zetsche, lätt igenkännlig med en kraftfull vit mustasch, lämnar posten och blir styrelseordförande kommer inte som en stor överraskning. Att det blir Ola Källenius som tar över vd-stolen bör inte heller föranleda många lyfta ögonbryn – han har mer eller mindre skolats in för jobbet de senaste åren.

Ola Källenius har i princip ägnat hela yrkeslivet åt den tyska lyxbilstillverkaren. Efter utbildning på Handelshögskolan i Stockholm och universitetet i schweiziska St. Gallen kom han som trainee till koncernen 1993. Han har bland annat varit stationerad i USA, varit chef för Daimlers sportbilsmärke McLaren och har under det senaste decenniet tagit stora kliv upp i hierarkin. 2015 tog han plats i Daimlers styrelse och efter det tog det inte lång tid innan rykten började flyga om att han skulle ta över efter Zetsche.

Läs mer: Mercedes jättepremiär för deras el-suv EQC – en ”lagom” elbil

När TT träffat honom på bilmässor de senaste åren har han dock konsekvent nekat att kommentera de ryktena.

– Det är en diskussion som inte förs alls hos oss och inget man bör tänka på, sa han kort förra året.

Dieter Zetsche skriver på onsdagen i en blogg att nuvarande styrelseordföranden Manfred Bischoff har ett förordnande till 2021, men eftersom bilbranschen just nu är inne i sin kanske största omställning någonsin väljer man att göra rockaden tidigare. Zetsche kommer dock att ha en ”avkylningsperiod” innan han tar steget till ordförandestolen i Daimlers högsta styrelse (supervisory board).

Läs mer: Biljätten visar upp bränslecellskoncept

”På olika positioner inom Daimler har Ola inte bara fått min respekt, utan även sina kollegors erkännanden inom olika områden. Han har också bidragit med ett värdefullt internationellt perspektiv”, skriver Zetsche.

I samband med beskedet föll Daimlers aktie med över 1 procent på Frankfurtbörsen.

TT har genom svenska Mercedes-Benz sökt Ola Källenius för en kommentar.

Mer om: Daimler VD

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt