Karriär

Studie: Arbetsplatskultur hindrar pappor som vill ta föräldraledigt

De hinder som framkom i studien om föräldraledighet för pappor var att företagen saknar planer och istället förlitar sig på en kultur av medarbetarlojalitet. Foto: Science Photo Library/ TT
De hinder som framkom i studien om föräldraledighet för pappor var att företagen saknar planer och istället förlitar sig på en kultur av medarbetarlojalitet. Foto: Science Photo Library/ TT

Ett hinder för män att ta ut föräldraledighet är att företagen saknar planer för hur de ska ersätta den som är ledig. Männen stannar då på jobbet för att inte orsaka problem för sina arbetskamrater som behöver täcka upp. Det visar studier från Göteborgs universitet.

Publicerad Uppdaterad

Dags att söka nytt jobb? Här hittar du de hetaste ingenjörsjobben!

Sverige är det land med mest generösa regler och även det land där pappor tar ut mest ledighet. Men fortfarande tar svenska pappor ut mindre än en tredjedel av de dagar som mammor tar ut. Minst uttag av föräldaledighet tar männen i den privata sektorn där 80 procent av svenska arbetsföra män arbetar.

Göteborgs universitet har i en serie enkät- och intervjustudier av hr-personal, företagsledning och anställda i privata företag visat att, även om det inte finns några formella hinder, väljer många män att inte ta ut någon längre ledighet.

De hinder som framkom var att företagen saknar planer för hur de ska ersätta den som är ledig och istället förlitar sig på en kultur av medarbetarlojalitet där arbetskamraterna täcker upp för papporna som är hemma. Männen väljer därför att ta en kortare ledighet för att inte ställa till problem för sina kollegor.

Har sin grund i synen på den ”ideale anställde”

Studierna visar också att den här kulturen har sin grund i antagandet om att den ”ideale anställde” prioriterar sitt arbete framför familj och barn. Detta påverkade också hur de som deltog i studien kände kring sina möjligheter att ta ledigt, exempelvis om det skulle påverka deras möjlighet att avancera inom företaget.

− De normer som råder på vissa arbetsplatser begränsar pappornas möjligheter att dela ledigheten med mammorna, vilket är olyckligt för alla parter. Det underlättar för papporna om arbetsgivarna förstår att de också tjänar på att uppmuntra männen att ta ut sin föräldraledighet. De får lojala anställda och de blir attraktiva företag att arbeta i, säger Philip Hwang, forskare i psykologi på Göteborgs universitet som genomfört studierna tillsammans med Linda Haas, professor i sociologi vid Indiana University, USA.

Han råder arbetsplatser att skapa strukturer som gör det möjligt för föräldern att vara borta, stödja pappor i ledande befattningar så att de kan vara positiva förebilder, samt arbeta med de utmaningar som har att göra med organisationskulturen.