Karriär
Söka ingenjörsutbildning? Tänk på det här!
Tänkt söka en ingenjörsutbildning i höst? Sista chansen är på måndag 15 april. Ny Teknik listar saker du bör tänka på.
Vilket universitet har bästa utbildningen?
Det finns fler olika rankinglistor för universitet och högskolor. En som ofta refereras är tidningen Times lista. Inget svenskt universitet kvalar dock in på deras topplista för it och teknik.
Den enda svenska tekniska högskola som finns med på deras totallista är KTH som ligger på plats 140.
Det finns också en svensk rankinglista som görs av Urank som betecknar sig som en fristående.
Inom teknik toppar KTH följt av Lunds Universitet och Chalmers.
Tidningen Fokus gjorde 2012 en lista på de bästa lärosätena utifrån studenternas egna preferenser bland de tekniska högskolorna hamnade Chalmers högst på en tredje plats medan KTH kom på sjunde plats.
Det finns även andra sätt att mäta högskolor. Organisationen Svensk Näringsliv har till exempel undersökt vilka utbildningar som har bäst samarbete med näringslivet.
Bäst var då Masterprogrammet i maskinteknik på Högskolan i Halmstad. Därefter följde civilingenjörsprogrammet i industriell miljö och processteknik vid Luleå tekniska universitet.
Hela listan hittar du här
Vilket program ska jag välja – det finns ju så många olika ingenjörsutbildningar?
Det finns hundratals ingenjörsprogram att välja på. Knappar man in civilingenjör på antagning.se får man drygt 200 förslag. Även den som vill bli högskoleingenjör har närmare 200 program att välja på.
Högskolorna hänger gärna på trender och skapar nya program för att locka studenter. Ett tips är att tränga bakom det lockande namnet och studera kurslistan. Vad är det för kurser som egentligen ingår i programmet och om det är dessa som jag vill läsa?
För den som är osäker finns även försök till vägledning genom nätbaserade test som detta från Borås Högskola.
Ett annat test för att ta reda på vilken ingenjörstyp du är finns här
Var brukar det vara svårast att komma in?
De senaste åren har bland annat civilingenjörsprogrammen i industriell ekonomi i Lund, vid Chalmers och KTH haft flest förstahandssökande.
På Universitets- och högskolerådets hemsida finns en sökbar databas där det går att få fram statistik för tidigare intagningar till högskolan. Där går det till exempel att få fram ansökningsstatistik för en viss högskola.
Jag är mest intresserad av att få jobb efter utbildningen – vilken utbildning väljer jag då?
Enligt Arbetsförmedlingens senaste rapport är det i dag brist på utbildade inom it och teknik. De områden som särskilt pekas ut är: mjukvaru- och systemutveckling, gruvteknik, metallurgi, bygg, anläggning och elkraft.
Men en ingenjörsutbildning tar ju 3-5 år och vad som kommer att efterfrågas i framtiden är svårt att spå om.
Enligt Arbetsförmedlingen kommer det dock att råda fortsatt brist på utbildade ingenjörer. Enda undantaget är kemiingenjörer enligt den senaste sammanställningen.