Karriär
Sociala medier stör din sömn

För mycket kattvideor, selfies och lajkande kan vara dåligt för nattron. Särskilt om du gör det på natten i stället för att sova. Det har forskare vid universitetet i Pittsburgh kommit fram till.
I en undersökning gjord på avdelningen för hälsa på universitetet i Pittsburgh har forskare undersökt sömnvanorna hos unga vuxna som använder sociala medier mycket.
Forskarna drar slutsatsen att läkare som behandlar unga vuxna med sömnproblem bör fråga om hur de använder sociala medier. Forskarna menar att studien, som ska publiceras i den vetenskapliga tidskriften Preventive Medicine i april, är en av de första som visar på att det finns ett samband mellan användning av sociala medier och sömnbrist.
Undersökningen omfattar 1788 amerikaner i åldrarna 19 till 32 som fått svara på frågor om hur de använde Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine och LinkedIn. I snitt använde personerna i undersökningen sociala medier 61 minuter varje dag och besökte sina sociala medier 30 gånger i veckan. Nästan 30 procent av deltagarna hade stora problem med sömnen. De som rapporterade att de använde sociala medier oftast hade tre gånger så hög risk för att ha problem med sömnen som de som använde sociala medier minst.
Undersökningen pekar enligt forskarna på att hur ofta man tittar på sina sociala medier verkar ha ett större samband med sömnproblem än hur länge man gör det. Som möjliga orsaker till att sociala medier påverkar sömnen negativt nämner forskarna exempel på att användarna flyttar sömnperioden genom att till exempel vara uppe sent på natten och lägga ut foton på Instagram och att engagerade diskussioner på Facebook gör användarna upphetsade vilket också försvårar sömnen.
En annan möjlig orsak till sömnstörningarna är att det starka ljuset från mobiler och surfplattor stör sömnryttmen.
Forskarna påpekar också att en möjlig orsak till sambanden i undersökningen är att människor som har svårt att sova använder sociala medier just när de ha svårt att sova. Det i sin tur tror forskarna kan leda till en ond cirkel där lite sömn leder till mer närvaro i sociala medier vilket i sin tur kan leda till ytterligare sämre sömn.