Skärpt talang slipar hjärnan i Silicon Valley

2010-09-06 10:57  
Claudia Olsson från Stockholm valdes ut bland 1 600 sökande till superkursen på Singularity University i Kalifornien. Foto: Sofya Yampolsky

Hon utnämndes till Sveriges största talang i våras. Nu får KTH-teknologen Claudia Olsson som första svensk slipa hjärnan ännu skarpare tillsammans med utvalda master minds på en intensivkurs i Silicon Valley.

I tio veckor får 80 briljanta personer inom olika discipliner delta i ett gigantiskt tvärvetenskapligt seminarium på Singularity University i Nasas högkvarter i Silicon Valley. Första veckorna fylls av studiebesök och föreläsningar av framstående forskare och entreprenörer.
–   Kursen ger oss banbrytande insikter om det senaste inom bioteknik, bioinformatik, nanoteknik, artificiell intelligens, robotteknik, neurovetenskap och medicin, rapporterar en milt sagt entusiastisk Claudia Olsson, som är inne på sista kursveckan.

Kursdeltagarna jobbar i grupp fram konkreta förslag på hur man kombinerar de nya framtidsteknikerna för att göra något åt världens största utmaningar: maten, vattnet, energin, rymden och återvinningen.
–       Jag är otroligt glad över att få träffa de här personerna, som alla vill förändra världen, säger Claudia Olsson. Hon ingår i vattengruppen, som använder syntetisk biologi för att upptäcka föroreningar. Man tittar också på hur man kombinerat med nanoteknik kan rena vattnet, på längre sikt.

– Det vore kul om fler svenskar fick upp ögonen för det här programmet. Det skulle hjälpa Sveriges tekniska utveckling, säger Claudia Olsson.

Det är futuristen Ray Kurzweil som har startat Singularity University tillsammans med Peter Diamandis, styrelseordförande i stiftelsen X Prize, som anordnar internationella tävlingar för att lösa tekniska problem.

Elisabeth Vene

Mer om: Nanoteknik Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer