Karriär

Rensa bland alla måsten och bli en lyckligare människa

”När du börjar tänker över vilka aktiviteter som är viktigast, kommer du att få mer viktiga saker gjorda”, säger tidscoachen Elizabeth Grace Saunders. Foto: All over press
”När du börjar tänker över vilka aktiviteter som är viktigast, kommer du att få mer viktiga saker gjorda”, säger tidscoachen Elizabeth Grace Saunders. Foto: All over press

Måste du verkligen göra alla måsten? Tacka nej till dina vänner och aldrig använda gymkortet? Tidscoachen råder dig att stanna upp och fundera över vad det är du kommer att ångra i framtiden.

Publicerad

Ibland är det verkligen viktigt och brådskande. Men stressen maskerar ofta en oförmåga att jobba smartare. I stället jobbar du ännu hårdare och offrar det som är viktigt för dig, skriver tidscoachen Elizabeth Grace Saunders på Harvard Business Review.

- När du slutar att försöka få precis allting gjort och börjar tänka över vilka aktiviteter som är viktigast, kommer du att få mer viktiga saker gjorda och leva fri från ånger. Men om du inte funderar över hur du använder din tid, så sätter inte bara din framtida lycka på spel, du minskar också din förmåga att njuta av nuet och sänker din effektivitet, skriver hon.

I sin nya bok How to Invest Your Time Like Money tipsar Elizabeth Grace Saunders om hur du undviker sju klassiska fällor.

1: Ouppmärksamhet.

Börja föra någon typ av bok över dina aktiviteter för att få ett hum om vart tiden tar vägen. Det kan annars bli en sorglig upptäckt att åren bara gick utan att du har en aning om till vad.

2: Låta andra stjäla din tid.

Marknadsförare funderar mycket över hur de ska kunna fånga och behålla din uppmärksamhet. De tar gärna så mycket av din tid som bara är möjligt. Detsamma gäller din omgivning. Det kan gälla nya projekt, frivilligarbete, lunchmöten, resor och jobba över. Det kan vara hur kul som helst, men allt alltid låta omgivningen bestämma hur du ska använda din tid är detsamma som att låta dem stjäla den. Träna på att säga nej till sådant som inte är så angeläget för dig, så att du får tid över till viktigare saker.

3: Välja bort familj och vänner.

När du är pressad av alla deadlines och måsten kanske det inte känns som om middagar, konserter eller att ringa mamma är prio ett. Men trots att de aktiviteterna inte verkar viktigt jämfört med att få jobbet gjort, är de det på många sätt. Att inte prioritera dem man älskar undergräver kärleken. För in också dessa evenemang i almanackan. Livet blir roligare och du bygger upp en stödorganisation i ditt liv, vilket kan behövs i både med- och motgång. Varje möte med en annan individ stärker just den relationen.

4: Hoppa över semestern.

Du utmanar din hälsa genom att inte ta ledigt, hjärtinfarkten kommer hela tiden närmare. Att uppleva något annat än den dagliga lunken minskar stressen. Dessutom får du nya erfarenheter och kan stärka dina vänskaps- och familjeband. Planera semestern i god tid i stället för att bara invänta ett lämpligt tillfälle, som kanske aldrig dyker upp. Då slipper du sitta och gräma dig över allt du hade velat göra när det är för sent och i stället tänka ” jag är så glad att jag…”.

5: Försumma din hälsa.

Ordentligt med sömn, hälsosam mat och regelbunden träning kan ha en stor effekt på ditt dagliga välbefinnande. Och du kommer att vara mycket gladare och i bättre form även om tjugo år. Liten insats nu kan ge stor utdelning sedan.

6 Slösa tid för att spara pengar.

Ibland kan det löna sig att ta en dyr taxi i stället för att åka kommunalt som tar tre gånger så lång tid. Eller anlita en städfirma. Eller beställa hem mat i stället för att handla i proppfulla mataffärer efter jobbet. Eller skaffa bostad närmare jobbet och slippa en massa åktid.

7: Aldrig lära känna dig själv.

Det är så lätt att glömma bort vem man är, vilka glädjeämnen och mål i livet man har, om man inte tar sig tid att reflektera emellanåt. Det kan du göra på en långpromenad, genom att meditera eller bara stirra i taket. Det är svårt att uppskatta sig själv om man inte riktigt vet vem man är.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook