Karriär

Rätt område på Linkedin ger jobb direkt

Interiör från Linkedins kontor. Foto: Polaris Images
Interiör från Linkedins kontor. Foto: Polaris Images

Nio av de tio yrkena med högst lön efterfrågar ingenjörer. Det konstaterar Wall Street Journal. Men det finns en specialkompetens som gör dig hetare än alla andra på arbetsmarknaden.

Publicerad

Dina föräldrar gjorde rätt när de övertalade dig att välja en teknisk utbildning. Wall Street Journal har undersökt vilka college-studenter som har bäst chanser på arbetsmarknaden. Ingenjörerna kniper nio av USA:s tio mest välavlönade yrken. Tidningen konstaterar dock att det finns två ord på Linkedin som kommer göra dig mycket mer åtråvärd än alla andra: ”autonomous vehicles”.

Undersökningen visar att de som har autonoma fordon som kompetensområde i sitt cv i snitt får fem förfrågningar i veckan från rekryterare.

Just nu kämpar alla de stora biltillverkarna för att kunna sätta självkörande fordon på vägen den dag lagstiftarna ger grönt ljus. Ingen vill hamna på efterkälken, för konkurrensen är knivskarp. Inte nog med att uppstickaren Tesla hotar att dominera även i det här segmentet – en rad andra nykomlingar pressar sig nu in på teknikområdet. Ett av de senaste exemplen är Yandex. Internetgiganten står bakom Rysslands största sökmotor, och nu har de demonstrerat sin prototyp av företagets självkörande taxi.

Läs mer:

Självkörande bilar och elektrifiering är branschens hetaste teknikområden just nu. Batterier och elmotorer är så att säga ”mammas gata” för utvecklarna, men att hitta ingenjörer som har kunskaper kring självkörande teknik är inte lika lätt.

Autonoma fordon kräver allt från avancerade sensorer till de algoritmer som sköter bilens artificiella intelligens. Här kan varje misslyckande leda till en mänsklig katastrof för de åkande – och en ekonomisk ruin för företaget som står bakom tekniken. Men om du vill njuta av en löneförhandling där du har alla trumf på hand så bör du kanske trimma din utbildning, och ditt cv.