Karriär

M-förslagen ska stoppa kompetensutvisningar

I ett omskrivet fall gav Spotify-anställda utvecklaren Tayyab Shabab (bilden till höger) upp kampen mot det byråkratiska maskineriet och flyttade till Tyskland. Till vänster Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Claudio Bresciani / TT, Anders Wiklund / TT
I ett omskrivet fall gav Spotify-anställda utvecklaren Tayyab Shabab (bilden till höger) upp kampen mot det byråkratiska maskineriet och flyttade till Tyskland. Till vänster Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Claudio Bresciani / TT, Anders Wiklund / TT

Moderaterna lägger förslag på åtgärder som ska stoppa kompetensutvisningar - och straffa arbetsgivare som bryter mot regelverken.

Publicerad

Moderaterna tar ännu ett initiativ för att köra över regeringen i riksdagen. M anser att regeringen drar benen efter sig när det gäller att skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring.

– Vi har krävt av regeringen i flera års tid att de ska lösa problemen och de har hittills inte ens levererat en utredning. Nu berättar vi för regeringen att om inte ni gör det, så kommer vi att göra det i stället, säger Moderatledaren Ulf Kristersson till TT.

Det handlar dels om problemen med kompetensutvisningar, dels det utbredda fusket.

Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Ali Esbati utesluter inte att det här är ännu en fråga där regeringen kan bli överkörd av riksdagen.

– Vi är beredda att diskutera frågan med Moderaterna när det gäller att stoppa exploateringen av arbetskraftsinvandrare och att sätta åt arbetsgivare som ägnar sig åt det. Sen finns det frågor där vi inte är överens, säger han till TT.

”Kraftfulla åtgärder mot missbruk”

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) kommenterar Moderaternas förslag med ”sent ska syndaren vakna”. Han uppger i en skriftlig kommentar att regeringen och samarbetspartierna redan förbereder en översyn av reglerna och beslut om utredningsdirektiv fattas inom kort.

”Det kommer att innehålla kraftfulla åtgärder mot missbruk av systemet”, kommenterar Johansson.

I januariavtalet aviserades en utredning om att lösa problemen med att kvalificerad arbetskraft som kommit till Sverige utvisas på grund av mer eller mindre byråkratiska fel med ansökningar, lön eller semester. I övrigt står det i januariavtalet att dagens regler ska värnas.

Utredningen skulle ha tillsatts förra året, men enligt justitie– och migrationsminister Morgan Johansson (S) har det fördröjts på grund av att regeringen även vill ha in direktiv för att åtgärda det fusk som förekommer i samband med arbetskraftsinvandring. Direktiven ska komma inom kort, enligt Johansson.

Nytt regelverk ska ge helhetsbedömning

Men Moderaterna nöjer sig inte med det utan presenterar nu en lång lista på åtgärder. När det gäller kompetensutvisningarna vill M ha ett nytt regelverk som innebär att det görs en helhetsbedömning och att mindre fel inte per automatik ska leda till utvisning. Sanktioner mot arbetsgivare som gör fel bör införas.

Därutöver vill M höja lönekravet till motsvarande en heltidsanställning vid lägsta lön. Dagens krav på 13 000 kronor i månaden är för lågt. Samtidigt föreslår M att ett försörjningskrav införs för anhöriga till arbetskraftsinvandrare.

För att stoppa fusket föreslås bland annat att det så kallade spårbytet avskaffas. Det innebär i dag att en asylsökande som fått avslag kan söka arbetstillstånd. För att minska riskerna för fusk föreslås ett system där sociala avgifter för arbetstagaren betalas in i förskott. Partiet vill också helt förbjuda arbetskraftsinvandring av personliga assistenter. Rapporten i höstas visade att det just i den sektorn förekommer ett utbrett fusk.

”Myndighet kan inte avgöra kompensbehov”

Det var Alliansregeringen som med stöd av Miljöpartiet liberaliserade arbetskraftsinvandringen. Bland annat avskaffades arbetsmarknadsprövningen som dittills hade gällt. Trots att Ulf Kristersson själv lyfte problemet med att många arbetslösa skulle kunna ta många av de jobb som arbetskraftsinvandrare i dag tar, vill Moderaterna inte återinföra prövningen.

– En myndighet kan inte avgöra vilken kompetens ett företag behöver, säger Kristersson.

Däremot vill partiet utreda en ny ordning för prövning av arbetstillstånd. I dag är det Migrationsverket som står för den, vid sidan av alla andra uppdrag myndigheten har. Enligt Moderaterna leder detta till att arbetstillstånd nedprioriteras och att väntetiderna blir långa.

Exakt hur Moderaterna avser att få igenom alla sina förslag i riksdagen innan regeringen utrett frågan är oklart. Men ett skarpt förslag är partiet berett att lägga redan på torsdag i riksdagens socialförsäkringsutskott. Det handlar om att Migrationsverket ska få direktåtkomst till andra myndigheters databaser för att lättare kunna förebygga, kontrollera och utreda fusk och missbruk.

(Artikeln har uppdaterats)

Fakta / Moderaternas förslag

 • Nytt regelverk för att stoppa kompetensutvisningar. Fel ska inte leda till utvisningar. Sanktioner mot arbetsgivare som gör fel.
 • Snabbare permanent uppehållstillstånd för högkvalificerad arbetskraft.
 • Högre lönekrav för arbetskraftsinvandrare.
 • Försörjningskrav för anhöriga till arbetskraftsinvandrare.
 • Flytta prövningen från Migrationsverket.
 • Nej till spårbyte. Asylsökande som fått avslag ska inte kunna söka arbetstillstånd.
 • Krav på att betala sociala avgifter i förskott.
 • Stopp för arbetskraftsinvandring av personliga assistenter.
 • Tydlig kriminalisering av handel med arbetstillstånd.
 • Nytt brott: arbetskraftsmissbruk.
 • Migrationsverket ges möjlighet till direktåtkomst till andra myndigheters databaser.
 • Migrationsverket för rätt att använda biometriska data för att stoppa falska identiteter.

Källa: Moderaterna