Karriär

Konsulterna kommer med teknikinspiration

Från vänster eleverna Ubeydullah Demirkiran, Aysana Bülbül och Sevil Inan. Bakom dem står från vänster konsulterna Therese Örberg och Stefan Sörensen från teknikkonsultföretaget Knightec samt företagets vd Dimitris Gioulekas. Foto: Joakim Braun
Från vänster eleverna Ubeydullah Demirkiran, Aysana Bülbül och Sevil Inan. Bakom dem står från vänster konsulterna Therese Örberg och Stefan Sörensen från teknikkonsultföretaget Knightec samt företagets vd Dimitris Gioulekas. Foto: Joakim Braun

Mattekunskaperna sjunker. Pensionsavgångarna hotar. Unga nobbar ingenjörsyrket. Konsultföretaget Knightec ville göra något åt framtiden. Nu satsar man på att missionera på högstadiet. Och utmanar andra företag att göra en insats.

Publicerad

I affärsplanen för konsultfirman Knightec finns posten Projekt Rinkeby. 200 konsulttimmar kommer att läggas på att inspirera ungdomar

i nian till att välja en gymnasielinje de kan bli ingenjör på. Knightecs vd Dimitris Gioulekas vill att fler företag tar sitt ansvar.

– Vi förväntar oss att skolan ska fixa allting. Men vad gör vi som företagare, för att det ska utbildas fler ingenjörer?

Det var den självkritiska frågan som Dimitris Gioulekas ställde sig. Sedan drog han i gång skolprojektet.

Han valde två niondeklasser på Rinkebyskolan, Stockholms tuffaste miljö, enligt rektor Börje Ehrstrand, som tog emot Knightec med öppna armar.

– Det är helt fantastiskt att ett företag planerar hela skolveckor tillsammans med en skola, och det är just så det borde vara. Impulser utifrån är viktiga, jag vill att skolan ska närma sig samhället, säger Börje Ehrstrand.

Han tillstår att teknik har varit ett undanskuffat och försummat ämne.

– Bara en sådan sak som att berätta vad en ingenjör gör behövs, säger Therese Örberg, mekanikingenjör och en av konsulterna som besöker Rinkebyskolan denna planeringstorsdag.

Eleverna behöver förebilder. Där kommer konsulterna in.

– De får se att en Dimitris kan bli framgångsrik ingenjör, säger Dimitris Gioulekas.

Konsulternas inspirationstimmar har väckt enormt gensvar. Det berättas solskenshistorier om elever som fått framtidsvisioner och studiemotivation.

– Det är drömmen för en lärare, säger Marianne Pertoft, teknik- och naturvetenskapslärare, som är med och skapar det här projektet.

På Rinkebyskolan samsas 70 nationaliteter, 30 språk och alla stora världsreligioner.

– Var mer hittar man en sådan sammansättning? Jo, i ledningen för stora framgångsrika internationella företag, säger Börje Ehrstrand, och stödjer därmed Dimitris Gioulekas teori om att det här arbetet kommer att bli en god affär för Knightec.

– Vi gör det här också för att klara våra egna mångfaldsmål. Det är min övertygelse att mångfald är en viktig grundsten i morgondagens framgångsrika företag. Om någon söker sig till oss för att hon eller han har blivit inspirerad av vårt projekt skulle det vara jättekul, tycker Dimitris Gioulekas.

Konsulten Stefan Sörensen är överraskad av hur mycket projektet ger honom personligen.

– Jag har blivit en bättre konsult av att prata med människor som tänker helt annorlunda. Det blir väldigt tydligt att kommunikation är svårt. Det är en utmaning för mig i min projektledarroll.