Karriär

Här får kvinnor toppjobben

Förbränningsmotorn må vara männens område. Men när elbilen kommer är det ofta kvinnorna som leder utvecklingen. I det svenska batteriföretaget Effpowers utvecklingsgrupp är 11 av 16 personer kvinnor.

Publicerad

- Vi får massor av ansökningar från folk som vill arbeta hos oss. De mest kompetenta är oftast kvinnor, säger Per Norlin, teknisk chef på Effpower.

Hos Volvo Technology är det Helena Berg, expert på litiumjonbatterier, som samordnar all forskning kring batterier, elmotorer, bränsleceller och hybrider. Företaget Intertek Semko driver ett av världens främsta, oberoende labb för tester av batterier, superkondensatorer och bränsleceller. Verksamheten leds av Eva Fontes. Labbets tekniska chef heter Annika Tidblad-Ahlberg. Av totalt 10 anställda på batterilabbet är fyra kvinnor.

En av Sveriges främsta experter på litiumjonbatterier heter Kristina Edström och är professor i oorganisk kemi på Ångströmlaboratoriet i Uppsala. Kristina Edström leder eller deltar i flera stora forskningsprojekt, både i Sverige och utomlands. Hennes sex första doktorander var kvinnor. Nu leder hon en grupp på åtta personer där könsfördelningen är femtio-femtio. Även på KTH finns det en stor andel kvinnliga batteriforskare.

Alla som Ny Teknik talat med ger samma förklaring till varför det är så många kvinnor inom just det här området:

De flesta som väljer att jobba med utveckling av batterier har en bakgrund inom kemi – och där är fördelningen mellan könen nästan femtio-femtio.

- Det verkar också som om många kvinnor söker sig till naturvetenskaper där de kan se konkreta resultat och känner att de är med och påverkar världen, säger Kristina Edström.

Hon tillbringar en stor del av sin arbetstid på resande fot och träffar kollegor från hela världen:

- I Europa finns det en hel del kvinnor som arbetar med utveckling av batterier, både inom akademierna och inom industrin. I USA, Japan och Kina kan man räkna kvinnorna på ena handens fingrar.

Men även om könsfördelningen på batteriområdet är mycket jämnare än inom utvecklingen av förbränningsmotorer, är det långt ifrån helt jämställt.

- Männen är fortfarande i majoritet, säger Helena Berg.