Karriär

Här blir kompisen en headhunter åt efterfrågade ingenjörer

Elisabeth Suzuki. Foto: Know A Talent
Elisabeth Suzuki. Foto: Know A Talent
Patrick Siegbahn. Foto: Know A Talent
Patrick Siegbahn. Foto: Know A Talent
Foto: Know A Talent
Foto: Know A Talent

Personliga rekommendationer och tipsbonusar ger en bättre matchning än vanlig rekrytering, tror plattformen Know a Talent. ”Ingenjörer och tekniker blir bekväma – det här värderar man högre” säger dataanalytikern Patrick Siegbahn.

Publicerad

Dataanalytikern Patrick Siegbahn driver ett startup-företag inom finansiell rådgivning, men behövde ett jobb vid sidan om. Samtidigt hade hans kollega hört talas om en rekryteringsplattform där man kan hjälpa sina vänner att hitta ett nytt jobb.

Efter att ha sett en annons, där ett fintech-bolag sökte en ingenjör med kunskaper om specifika analysverktyg, tipsade han rekryterarna om att Patrick Siegbahn stämde in på beskrivningen.

Kort därefter var anställningen i hamn.

− Det kändes väldigt nytt och snabbfotat. I andra rekryteringsprocesser ska man gå igenom ett avancerat formulär, sedan vänta på kontakt och det brukar dra ut på tiden. Jag misstänker att när man kommer in på en rekommendation har företaget råd att lita lite mer på att kandidaterna är vettiga, säger Patrick Siegbahn.

”Jobba bättre med matchning mellan företag och talanger”

Han blev en av de första personerna som fick ett nytt jobb genom den sociala rekryteringsplattformen Know a Talent som startade 2017.

För medgrundaren Elisabeth Suzuki blev det ett bevis för att idén, som föddes under en middag med vänner, fungerade. Under middagen visade det sig nämligen att alla ville byta jobb, men av olika skäl inte var aktiva för att förändra situationen. Samtidigt har många företag ett stort behov av denna svårfångade kompetens.

− Det födde tanken att det måste finnas en möjlighet att adressera problemet, och jobba med bättre matchning mellan företag och talanger där ute. Det är ju en fantastisk potential om man lyckad få en ökad rörlighet på arbetsmarknaden och även släppa in många fler, säger Elisabeth Suzuki.

Know a Talent beskrivs som en plattform för crowdsourced headhunting. Här kan de för närvarande 5.000 medlemmarna i nätverket se jobbannonser, varav cirka hälften är inom teknikområdet, och sedan söka i sina egna nätverk för att hitta en kandidat som matchar beskrivningen.

− Vi tror att om frågan ställs till 10.000 personer i stället för 10 så får man automatiskt ett bredare urval. Vi tror att personer som känner en individ kan vara mycket bättre på att matcha än jag som rekryterare kan göra. På så sätt agerar de headhunters för oss, säger Elisabeth Suzuki.

Man vill också medvetet ha ett bredare urval för att få en större representation av åldrar, kön, bakgrunder och yrken på arbetsplatserna.

− Då kommer man åt grupper som vi inte hade nått annars. Studier har också visat att blandade team med fler perspektiv levererar mycket mer och leder till ökad lönsamhet.

”Vi behöver hitta vad vad en person brinner för”

Personliga rekommendationer kan också bättre fånga upp mjukare värden som viljan att utvecklas i ett företag, där roller snabbt förändras och nya utbildningar inte hinner möta efterfrågan på rätt kompetens, menar Elisabeth Suzuki.

− Vi måste börja titta på den befintliga arbetsstyrkan och hur den kan vidareutvecklas. Då behöver man leta efter andra datapunkter som vad en person brinner för, viljan att lära sig nytt och kunna växa med ett bolag. Här tror vi att personliga rekommendationer är ett otroligt viktigt verktyg för att kunna bedöma en individs möjligheter framåt.

Om ett tips leder till en anställning betalas en bonus på mellan 10.000 och 40.000 kronor.

Patrick Siegbahn, som blev rekommenderad av sin kollega, tror att ersättningen ha betydelse för viljan att anstränga sig lite extra. Men att bli föreslagen av en vän har också andra fördelar.

− I branscher där det är ganska lätt att få jobb, som ingenjörer och tekniker, blir man kanske lite bekväm. Många får ofta förfrågningar av rekryterare och det kan nog snarare bli lite jobbigt. Men om en kompis har tänkt till, och tycker man är lämpad för ett jobb, tror jag att man värderar det högre, säger han.

Know a Talent rekryterar främst till företag inom Stockholmsområdet, men planerar att expandera till övriga Sverige och även utanför landets gränser.