KARRIÄR

Håll ditt team motiverat när projektet går åt pipan

Inte bara resultatet påverkas när projekt misslyckas. Även en arbetsgrupps moral kan sjunka i botten.
Inte bara resultatet påverkas när projekt misslyckas. Även en arbetsgrupps moral kan sjunka i botten.

På en arbetsplats kommer både stora projekt och mindre uppgifter då och då att misslyckas. Som ledare gäller det att inte låta gruppens motivation sjunka.

En stor andel av alla projekt som initieras misslyckas på ett eller annat sätt. Ett misslyckande påverkar inte bara företagets resultatrad, ”det påverkar även, fullt förståeligt, moral och engagemang” hos personalen, skriver skriver ledarskapscoach Rebecca Zucker i Harvard Business Review.

Här är hennes tips för hur du fortsätter att hålla medarbetarna på tå även när projektet har halkat av banan: 

Sätt upp nya mål för projektet. Enligt Zucker, som hänvisar till en sammanställning gjord av företaget Team Stage, så misslyckas 70 procent av alla projekt och den vanligaste anledningen är att det saknas tydliga mål. När misslyckandet står för dörren går det att blåsa nytt liv i projektet genom att sätta nya tydliga mål, menar Rebecca Zucker. 

Låt gruppen felsöka. Att gemensamt, utan att försöka utdela skuld, försöker se vad som är roten till misslyckandet kan ge goda effekter. Ha ett möte där alla få komma till tals, föreslår Rebecca Zucker. Använd gärna tillfället till att skapa psykologisk trygghet genom att som ledare vara först ut att peka ut något misstag du själv gjort i processen.  

Skaffa tillräckligt med personal och se vad som motiverar dem. Mer än hälften av alla projekt kostar i slutändan mer än dubbel så mycket som den ursprungliga budgetplanen angett, skriver Zucker. Det är därför rimligt att se till att det finns tillräckligt med personal på rätt platser i projektet. Fundera även om du behöver ta in extra personal, uppmanar Zucker. 

Försök också att se vilken ”valuta” som motiverar olika medarbetarna. En del drivs av karriärsteg en del av pengar medan många har behov av saker som visad tacksamhet, offentliga hyllningar, kreativ frihet eller intellektuell stimulans. 

Ha tät kontakt och fira små vinster. När det redan gått lite dåligt är det extra viktigt att ha feedback-möten ofta, menar Rebecca Zucker. Både veckomöten och kortare statuskollar via chattplattformar är viktiga. 

När det sedan väl blir framgångar så ska de uppmärksammas. ”Det kan boosta moralen och att ge en känslor av att vara på väg mot målen och av optimism”, skriver Zucker.