Gratis utbildning i Cobol ska råda bot på programmerar-krisen

2017-12-22 16:45  
Foto: Pontus Lundahl / TT

En intensivkurs med garanterat jobb i slutänden. Det är vad Tieto med hjälp av Academy startar. Målet är att råda bot på det skriande behovet av programmerare.

Att de med it eller programmeringskunskaper står högt i kurs på arbetsmarknaden är nog ingen nyhet. Konsten att kunna koda är hett efterfrågat och de med erfarenheter är högvilt i företagens jakt på kunnigt folk.

Men ett område där kompetensbristen börjar bli riktigt akut är programmeringsspråket Cobol.

För de som inte kan programmerings-lingo är Cobol det man vanligtvis använt inom bank och försäkring. Nu, när många utvecklare närmar sig eller har passerat pensionsåldern – försvinner kunskap som är kritisk för att säkra systemen.

– Stora delar av Sveriges samhällskritiska infrastruktur vilar på Cobol och eftersom det rör sig om väldigt komplexa system kommer de att fortsätta utvecklas i detta programmeringsspråk även under överskådlig tid framöver, säger Daniel Johansson, konsultchef inom bank och försäkring på Tieto.

Det är just branscher där stora mängder information eller transaktioner genomförs och där stordatorer fortfarande är vanligt – som Cobol finns. Många av systemen har årtionden på nacken.

– Kompetensbehovet inom området ökar starkt, både hos Tieto och i branschen och vi ser stora möjligheter för de som vill bli en del av den nya generationens Cobol-utvecklare, säger Daniel Johansson.

För att kunna växa, och även se till att man har rätt kompetens för framtiden, startar nu Tieto tillsammans med utbildningsföretaget Academy en skräddarsydd Cobol-utbildning. Tanken är att man genom en gratiskurs ska få folk att sadla om till programmerare. Kursen är på 12 veckor och startar i mars 2018.

Metodiken på kursen är så kallad ”accelerated learning”, där fokus ligger på praktiskt lärande och samarbeten.

– Ett av de första företagsspecifika programmen vi diskuterade var just ett Cobol-program för en av de största finansaktörerna i Norden. Den diskussionen gick visserligen inte i mål, men den fick oss att inse hur stort behovet var på marknaden, säger Micael Holmström, vd på Academy

Felix Björklund

Mer om: Programmerare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt