Gör det här så vet ingen hur nervös du är på scen

2018-11-21 10:37  
Foto: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Även om du som talare känner dig orolig på insidan finns det sätt att visa självförtroende utåt. Här är fem tips.

Som talare är det helt normalt att känna nervositet, så det är ingen idé att kämpa emot den. Däremot behöver du hantera det på ett bra sätt så att du döljer att du är nervös och kommer igenom ditt anförande utan att smitta publiken med din oro.

Anett Grant, vd på det amerikanska företaget Executive Speaking ger i Fast Company sina bästa tips på hur du kan dölja nervositeten på scen.

Läs mer: Så fångar du publiken med din presentation

  • Andas medvetet. Fokusera framför allt på utandningen. Det är lätt att dra djupt efter andan när man är nervös och det märker lyssnarna. Ta i stället små andetag så att du inte låter så högt när du andas.
  • Lugna ner dig. Talare som blir nervösa har en tendens att prata fortare vilket blir väldigt disharmoniskt för publiken som kanske börjar fokusera mer på det än vad du faktiskt säger. Försök att hitta en avslappnad rytm.
  • Rör dig utifrån kroppens centrum. Det är lätt att bli stel i kroppen och i sina rörelser när nervositeten slår till. Försök att kontrollera det genom att utgå från kroppens kärna, så att du inte bara rör på armarna.
  • Sträck ut dina vokaler. Den som blir nervös komprimerar ofta sin röst, och mumlar eller pratar ryckigt. Att fokusera på artikulering gör bara talet ännu mer hackigt. Nyckeln är att sträcka ut dina vokaler. Du kommer att låta skarp och tydlig, och ge intryck av att ha ett starkt självförtroende.
  • Stå stadigt. Nervösa talare vaggar ofta från sida till sida, vilket ger ett bräckligt intryck. Genom att stå stadigt visar du yttre styrka oavsett hur knäsvag du känner dig på insidan.

Karin Myrén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt