Fem tips – så kan du medvetet styra din karriär

2019-11-27 13:40  
Foto: Mint Images/REX

Var tydlig med vad du vill, prioritera och styr i rätt riktning. Så kan du ta kontroll över din karriär.

Att nå ett karriärmål är inte något som bara händer. Det kräver målmedveten planering och en insikt om vilka steg som leder framåt.

I Forbes ger Avery Blank, jurist och karriärstrateg, fem tips som hjälper dig att vara mer medveten om din karriär:

Ha en målbild

Var vill du vara om ett, två, fem eller tio år? Visualisera dina framtida mål så kan du arbeta baklänges för att uppnå dem. Om dina mål ändras, identifiera stegen som stöder målet. Då blir vägen dit tydligare.

Ta kontakt

Karriärer går inte framåt utan människor som kan stödja målen. Stanna till vid en kollegas skrivbord för att diskutera en idé du har för ett projekt. Ring eller mejla någon om en möjlighet som intresserar dig. Använd Linkedin för att utöka ditt nätverk. Genom att utveckla ett stödsystem får du hjälp att nå ditt mål.

Läs mer: Fyra steg som kan förhindra prokrastinering

Var tydlig

Utgå inte från att andra vet vad du vill ha ut av din karriär. Om du vill leda ett högprofilerat projekt, visa ditt intresse för din chef. Om du vill komma i kontakt med någon som arbetar i ett intressant företag, fråga kontakter om de kan tänka sig att introducera dig. Du måste plantera frön så att andra personer har dig i åtanke.

Jobba disciplinerat

Fokusera på en sak i taget för att genomföra uppgifter så effektivt som möjligt. Identifiera en uppgift, exempelvis skriva en jobbansökan, och avsätt en viss tid för att slutföra den. Ju mer du fokuserar, desto mer får du gjort och kan flytta fram din position.

Prioritera rätt

Prioritera arbetsuppgifter som kan hjälpa dig att uppnå ett mål. Om det är möjligt så säg nej till andra uppdrag, eller hitta sätt att delegera. Utveckla en känsla för vad som är i linje med ditt mål, och vad som håller dig på rätt spår. Fatta beslut och håll fast vid dem. Att lägga för mycket tid på beslut tar tid från arbetsuppgifter som leder till ditt mål.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt