Fyra steg som kan förhindra prokrastinering

2019-11-25 07:30  
Foto: Paul Bradbur

De flesta av oss skjuter upp saker vi borde ta tag i. Här är fyra steg för att bryta mönstret.

Oavsett om vi medvetet eller inte förhalar vissa aktiviteter, eller prokrastinerar, tvingas vi ofta ta tag i dem senare. Elizabeth Grace Saunders, coach i tidsplanering, har märkt att framgångsrika människor känner igen sina egna tendenser att skjuta upp arbetsuppgifter eller aktiviteter. De ger dem bättre möjligheter att lösa problemet för att mildra effekterna. I en artikel i Fast Company delar hon med sig av en strategi i fyra steg för att övervinna prokrastinering:

Steg 1: Inse att prokrastinering inte är en identitet

Det är mer framgångsrikt att förhålla sig till prokrastinering som något du gör, inte något du är. Tänk i stället att du skjuter upp en viss arbetsuppgift. Då blir det lättare att agera annorlunda. Målet är att inte skuldbelägga dig själv för hur du känner, utan istället analysera vad som sker. Då kan du vidta åtgärder och komma vidare.

Läs mer: Därför är prokrastinering inte alltid av ondo

Steg 2: Klargör varför du prokrastinerar

Ta reda på vad som hindrar just dig från att agera. Använd dig av brainstorming för att identifiera specifika hinder. Det kan finnas en eller flera orsaker. Tycker du att uppgiften är svår, tråkig eller onödig? Har du inte tid eller saknar du en deadline? Blir du störd eller vet inte var du ska börja? Oroar du dig för att bli bedömd, eller väntar du eftersom du presterar bäst under press?

Steg 3: Ta tag i hindren

När du har fått klart för dig vad som står i vägen kan du ta itu med de specifika hindren. Det gör att du kan sätta igång och så småningom slutföra dina projekt. Ett tips är att gå igenom uppgiften med en kollega eller avsätta tid i schemat för att utföra den. Du kan också göra en överenskommelse med en vän om att du ska rapportera framsteg vid ett visst datum.

Läs mer: Då är det dags att ta en risk i karriären

Steg 4: Fira framstegen

Döm inte dig själv för att vissa uppgifter är svåra eller att din process inte är perfekt. Du kanske aldrig kommer tycka att en viss uppgift är rolig, men du kan fortfarande få arbetet gjort. Det kan innebära att du tvingas sätta upp regler för dig själv, till exempel att avsätta viss tid i veckan för ett projekt. Över tid kommer även svåra uppgifter, som måste göras, att kunna bockas av från listan.

Charlotte Delaryd

Mer om: Karriärtips

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt