Karriär

Expertens 4 sätt att minska skvallret på jobbet

Expertens fyra råd för ska stoppa skvaller och skitsnack på jobbet. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Expertens fyra råd för ska stoppa skvaller och skitsnack på jobbet. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Du skvallrar förmodligen mycket mer än du tror. Ledarskapskonsulten Deborah Grayson Riegel har fyra tips för en skvallerfri arbetsplats.

Publicerad Uppdaterad

Dags att söka nytt jobb? Här hittar du de hetaste ingenjörsjobben!

I höstas skrev ledarskapskonsulten Deborah Grayson Riegel på The Boda Group en uppmärksammad text i Harvard Business Review där hon gick till botten med skvaller på arbetsplatsen.

Det är något som är vanligare än vi kanske själva är medvetna om. Enligt forskningsrapporten Passing the word: Toward a model of gossip and power in the workplace från år 2000 presenterades en definition av skvaller som ”ett informellt och utvärderande samtal inom en organisation, som oftast inte innefattar mer än ett fåtal individer och handlar om en annan medlem av organisationen som inte är närvarande”.

Kan ge bristande förtroende inom organisationen

Rustad med den beskrivningen av skvaller slår Deborah Grayson Riegel fast att vi nog skvallrar mer än vad vi vill erkänna. Något hon menar i värsta fall kan leda till sårade medarbetare, bristande förtroende inom organisationen, ökad ångest och mycket annat negativt.

Själv föreslår hon fyra sätt som alla kan medverka till att minska skvallret på arbetsplatsen:

1. Säg ifrån och byt samtalsämne

När någon börjar prata om problem med en person som inte är närvarande, säg ifrån: ”det där låter som skvaller”. Försök sedan styra samtalet till att handla om ett konstruktivt sätt att lösa problemet istället för att fortsätta älta det.

2. Fråga dig varför du vill att någon annan ska bekräfta det du ser?

Om du bara vill prata om en tredje person för att någon ska bekräfta dina åsikter eller rättfärdiga dina känslor kan du låta bli, tycker Deborah Grayson Riegel. Men om du vill diskutera en lösning, förstå situationen eller lämna in ett formellt klagomål om en medarbetare - kör på.

3. ”Om du har ett problem med mig, ta det gärna upp det med mig först”

Det är en attityd du gärna kan anamma, och du kan göra samma sak med dina kollegor. Har du ett problem med någon, prata inte bakom ryggen på personen utan ta upp det. Klagar en kollega på en annan? Fråga om hen tagit upp det med personen.

4. Var öppen för feedback

Om det finns plats att både ge och ta feedback på arbetsplatsen minskar risken för skvaller, menar Deborah Grayson Riegel. Se till att återkoppling kommer regelbundet och ofta. Berätta vad som är bra och dåligt på avstämningsmöten eller när ni ses i projektgrupper, spara inte allt till de årliga medarbetarsamtalen.