Så hanterar du ”giftiga” kollegor

2017-12-28 12:32  
Foto: Viacheslav Iakobchuk / Alamy

Delar du arbetsplats med negativa eller elaka människor som klagar så fort de har stämplat in? Bara lugn, det finns sätt att klara sig ur situationerna. Karriärsajten Inc.com har fem bra tips.

Nytt år, men samma jobb och samma gnällspikar som i fjol. En del människor har fastnat i negativa, destruktiva, elaka och rent giftiga beteenden – som inte bara förstör för dem själva, utan för alla runt omkring dem. Särskilt enerverande blir det på arbetsplatser. Forskning från Tyskland visar på att negativa personer skapar stress i sin omgivning.

Du kan inte ”göra slut” med kollegor utan att det blir besvärligt – men det finns bra sätt att hantera människor som av ett eller annat skäl vill förpesta din arbetsdag. Här nedan Har karriärsajten Inc.com tagit fram fem bra riktmärken att hålla gentemot ”giftiga” kollegor.

Sätt ner foten

Negativa personer och kverulanter måste motas i grind. Detta eftersom de tenderar att vältra sig i sina problem och helt missa att försöka lösa dem. När de lockar ned andra i gropen känner de sig mindre ensamma och på så sätt lite bättre. Det är vanligt att man känner sig tvungen att lyssna på klagolåten, för att man inte ska framstå som att man inte bryr sig. Men det är en stor skillnad på att visa empati – och att bli insugen i en negativ spiral.

Välj att visa närhet genom att distansera dig. Istället för att plikttroget lyssna på all som är dåligt – gör något konstruktivt av det. Fråga vad hen har för plan, idé eller strategi för att vända på steken. Det är ett bra sätt att föra in konversationen på något konstruktivt istället.

Läs mer:

Läs mer: Så får du dina anställda att brinna för jobbet

Välj dina fighter

En del negativa människor tenderar att vilja starta bråk. De trivs inte och vill förhindra andra från att trivas. Men låt inte hen få hålla taktpinnen och välj dina strider med omsorg. Det intelligenta är att lära sig hantera situationer så att du kan undvika en batalj – till den dag du behöver gå upp till kamp.

Var storsint

Det är omöjligt att dra jämt med alla. Och vissa kollegor kan vara sådana att bara deras blotta åsyn får blodet att koka. De irriterar, är tidstjuvar, oförskämda eller arroganta. Oavsett vad det är som gör att du stör dig – se till att inte låta det få dig ur balans.

I de här situationerna gäller det att distansera sig. Se till att inte reagera emotionellt – utan kliniskt. Svara enbart på det faktiska och interagera med dem som om det de sa eller gjorde var ren text.

Läs mer:

Läs mer: Fem tecken som avslöjar att din arbetsplats är skadlig

Fokusera inte på problem

Om du har kollegor som förgiftar din arbetsdag. Fastna inte i att fokusera på hur irriterande eller jobbiga dessa negativa personer är – tänk istället på hur du ska hantera dem. Det gör att du då kan kontrollera nästa situation, eller i varje fall gör din hantering mer effektiv. Därtill så minskar den upplevda stressen eller olusten du känner när du inte har kontroll.

Förlåt – men glöm inte

De som är känslomässigt intelligenta har lätt att förlåta, men för det betyder det inte att de glömmer. Att förlåta gör att du kan gå vidare och släppa situationer – dock betyder det inte att du ska låta hen som gjorde oförrätten ska få göra om det. Framgångsrika människor låter sig inte dras ned av andra – men är även duktiga på att skydda sig mot att liknande saker ska hända igen.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt