Karriär

Einrides medgrundare tar plats på Forbes lista över unga talanger

Linnéa Kornehed. Foto: Einride
Linnéa Kornehed. Foto: Einride

Linnéa Kornehed, 28, medgrundare till företaget Einride som utvecklar självkörande lastbilar, är med på affärstidningen Forbes 30 under 30-lista inom techområdet i Europa. På listan uppmärksammas även fyra andra unga svenska entreprenörer.

Publicerad

Hur känns det att hamna på den prestigefyllda listan?

− Det är helt fantastiskt och nästan lite overkligt. Jag fick beskedet under första veckan som corona-epidemin bröt ut. Det känns därför lite märkligt att bli så här glad samtidigt som man tänker på vad som händer i världen, säger Linnéa Kornehed.

Varför har du blivit uppmärksammad, tror du?

− Jag har inte fått motiveringen, men hela priset handlar ju om unga ledare som kan hjälpa till att leda mot framtiden. Jag tror att det vi gör med Einride, där vi verkligen försöker förändra och bygga mot en hållbar framtid och även sajnat stora kunder, spelar in.

Vad betyder ett sådant här erkännande?

− Det är inte alltid så lätt att bygga bolag och att utmana. Det är ganska tufft och man måste växa mycket väldigt snabbt. Det innebär ett konstant ifrågasättande av en själv som person, både från mig och omgivningen. Och att då få den här typen av erkännande, att man faktiskt har gjort någonting som folk tycker är värt att uppmärksamma, känns ju helt fantastiskt.

Du är medgrundare av Einride. Varför blev det just självkörande lastbilar?

− Jag har en teknisk bakgrund och har studerat datavetenskap på Stockholms universitet och även studerat grafisk design i Barcelona. Under sista året jag pluggade började jag arbeta för några startups i Göteborg och i Stockholm. Jag blev helt förälskad i start up-världen med tempot, alla tankar och idéer. I ett av bolagen träffade jag Robert Falck, nu vd för Einride, och vi jobbade väldigt bra tillsammans. Jag hade egentligen ingen tanke på att jobba med självkörande lastbilar men han hade den här idén som han pitchade för mig, och jag tänkte det låter fantastiskt, vi kör.

 Vilken roll har du på företaget nu?

− Jag är CMO, marknadsdirektör, men i början gjorde man ju allt och så är det nog fortfarande lite. Men mitt ansvarsområde idag är market and customer experience, och det omfattar vårt designteam, vårt marknadsföringsteam och kommunikationsteam.

Hur vill du utveckla Einride framåt?

− Min vision för bolaget är att ställa om så många transporter och leveranser som möjligt till elektriska. Min roll, som jag ser det, är att bygga ett fantastiskt varumärke som står för framtidens transporter och där vi vågar vara en utmanare, men samtidigt är inkluderande och välkomnar alla som vill göra en förändring för transporter, säger Linnéa Kornehed.

Fakta Forbeslistan

På Forbeslistan över unga talanger inom techområdet i Europa finns också Fredrik Hjelm, 29, Adam Jafer, 23, Filip Lindvall, 22 och Douglas Stark, 28, som tillsammans grundade Stockholmbaserade elskoter-företaget Voi Technology.