KARRIÄR

Efter satsningen – nu ska unga ekonomer lockas till teknikbranschen

Dags att locka unga ekonomer till teknikvärlden.

Efter tolv år och 6 500 tillsatta praktikplatser får Tekniksprånget mer pengar och ett breddat uppdrag – nu ska även elever från ekonomiprogrammen lockas till teknikbranschen. Samtidigt kvarstår den kanske största utmaningen.

Publicerad Senast uppdaterad

Tekniksprånget var en av de verksamheter som fick höjda anslag när regeringen 2023 aviserade sin nya ”ingenjörssatsning”. Under tre år kommer verksamheten att få 3 miljoner kronor i ökade anslag per år. Det är en liten del av regeringens satsning, som bland annat ska ge 300 miljoner kronor mer per år till ingenjörsutbildningarna, men för Tekniksprånget innebär det trots allt en 20-procentig budgetökning.

Pengarna kommer framförallt kommer att användas till en breddning av målgrupperna. De cirka 6 500 ungdomar mellan 18 och 21 år som hittills har fått praktikplatser genom Tekniksprånget har gått natur- eller teknikprogrammen på gymnasiet alternativt tagit ett teknisk basår efter gymnasiet. Nu kommer även de som har gått ekonomiprogrammet på gymnasiet att kunna söka. 

– Enligt Ungdomsbarometern uppger en femtedel av ungdomarna som har läst ekonomiprogrammet på gymnasiet att de kan tänka sig ett framtida yrke som ingenjör. Därför känns det väldigt bra att vi nu även kan erbjuda dessa ungdomar att delta i Tekniksprånget, säger Helena Lind, verksamhetsansvarig på Tekniksprånget. 

Helena Lind berättar att de ökade anslagen även kommer att användas till kommunikation i syfte att öka kännedomen om Tekniksprånget hos målgrupperna och att förbättra ansökningssystemet för både ansökande ungdomar och de mottagande företagen.

Storföretagen erbjuder många platser

Bland de arbetsgivare som genom åren har erbjudit flest praktikplatser finns idel storföretag så som Volvo Cars, Ericsson, Sandvik, ABB och SCA. Högst upp är AB Volvo som totalt har haft 590 praktikanter. Under första elva åren har totalt 500 arbetsgivare på 200 orter tagit emot teknikpraktikanterna. 

– Vi jobbar hårt för att nå målet på 800 praktikplatser per år och våra arbetsgivare är väldigt positiva till att ta emot praktikanter. Men precis som andra verksamheter så märker vi av omvärldsfaktorer. Är det lågkonjuktur och oro i världen så har arbetsgivarna helt enkelt färre arbetstillfällen och då minskar även antalet praktikplatser, säger hon. 

Helena Lind är verksamhetschef för Tekniksprånget som får ökat anslag och nu även öppnar upp praktikplatser för unga ekonomistudenter.

Annars verkar Tekniksprånget nå flera av sina målsättningar. Enligt en sammanställning som Skolverket gjorde 2022 så har praktikprogrammet bland annat bidragit till att fler unga söker sig till tekniska utbildningar. En majoritet av dem är dessutom kvinnor, att jämföra med cirka 30 procent på ingenjörsutbildningar i stort. 

Hur gör i för att nå ut till unga kvinnor? 

– Det handlar om hur vi kommunicerar, och att vi har förebilder för kvinnor i vår kommunikation. Att båda könen representeras i våra informationsfilmer till exempel är jätteviktigt. 

Tekniksprånget når ut med sin information med bland annat skolbesök, på mässor och genom studie- och yrkesvägledare ute på skolorna.

– Vi syns också på Snapchat och Tiktok, plattformar där ungdomarna är. Och så har vi ett instagramkonto som ungdomarna som är ute på praktik tar över. Så får de visa ”min vecka på Ericsson” eller vilket företag de nu må vara på, säger Helena Lind. 

fakta

Tekniksprånget

Ett praktikprogram som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA) där ungdomar mellan 18 och 21 år som har gått natur- teknik- eller ekonomiprogrammen på gymnasiet kan ansöka om en fyra månader lång praktik hos svenska teknikföretag. Praktiken är betald (cirka 18 000 kronor 2024). Fram till 2023 hade cirka 500 företag deltagit. 

Sedan starten 2012 har 27 000 unga sökt och 6 000 fått praktik.

Av dessa uppger 72 procent att praktiken har påverkat deras yrkesval. 92 procent har valt att studera vidare inom två år. Av dem är 51 procent kvinnor och 89 procent har valt utbildningar inom teknik, natur, matematik eller farmaci. 

Källor: Tekniksprånget, Skolverket