Karriär

Bortvald i karriären? Så kan du hantera situationen

Stressigt och tufft att bli bortvald, så hanterar du det.
Stressigt och tufft att bli bortvald, så hanterar du det.

Blir du ofta omkörd av kollegor? Möts du av tystnad från rekryterare efter intervjuer? Att bli avvisad eller bortvald är både stressigt och tufft, men det finns sätt att hantera situationen.

Publicerad

Karriärcoachen Jack Kelly tipsar i Forbes om några strategier för att hantera bakslag – oavsett om det handlar om att få nobben under jobbjakten eller svårigheter att avancera inom nuvarande företag:

Du är inte ensam

En tröst kan vara att situationen inte är unik för dig, alla kan uppleva samma känsla av stress och nedstämdhet när förhoppningar grusas. Personer som verkar ha en snabbfil till det ena jobbet efter det andra är sällsynta undantag. De flesta av oss blir vid något tillfälle omsprungna i karriären eller ghostade av rekryterare.

Ta det inte personligt

Ibland är man på rätt plats vid rätt tillfälle, men oftast är det tvärtom. Om du inte går vidare efter en intervju kan det bero på många saker som inte är kopplade till dig personligen. Jobbet kan ha pausats, företaget ändrar inriktning eller så gick tjänsten till en intern sökande.

Analysera

Om du drabbas av motgångar under en längre tid kan det vara bra att göra en självanalys. Kanske söker du jobb utanför din kärnkompetens? Fundera också på hur du framstår under intervjuer eller på kontoret. Blir du ofta förbigången är det lätt att bli bitter och arg, men dessa negativa drag kan vända människor emot dig. Då minskar möjligheterna till önskad förändring.

Gör justeringar

Tänk igenom vilka frågor som kan komma upp under en intervju. Öva på din presentation och dina svar. Be om feedback och konstruktiv kritik från dina vänner eller en mentor. Lyssna och justera. Gå även igenom ditt cv, Linkedin-profil, sociala medier-konton och sätt att nätverka. Många tittar på detta och kan göra snabba bedömningar. Du måste därför framstå på bästa sätt.

Hantera förväntningar

Pandemin gör att det kan ta betydligt längre tid nu att landa ett jobb. Det kan därför vara läge att justera dina förväntningar efter hur arbetsmarknaden ser ut. Kanske måste du revidera din syn på framgång som tidigare kanske innebar att snabbt hitta ett jobb och få hög lön. Fokusera istället på delsegrar och fira dem. Beröm dig själv om du blir kallad på en intervju och gläds åt om du går vidare i processen.