Premium

Arbetsåret 2023: Allt mer övervakning vid distansarbete

Pandemiåren gjorde hybridarbetet till norm och ledde till att anställda kunde ställa högre krav. 2023 – det första pandemifria året – kommer med mer distansarbete men även ökad övervakning och ökade ansträngningar för att behålla personal, enligt experter i internationell media.

Publicerad

Under åren efter pandemin har vi fått bekanta oss med nya termer ”The great resignation”, trenden med frivillig uppsägning, och Quiet quitting, att medvetet göra så lite som möjligt på arbetet. Det är trender som varit tydliga i USA, bland annat genom att 40 miljoner människor frivilligt lämnade sina arbeten mellan januari och september 2022, skriver The Forbes.
I samma artikel nämns kostnaderna för att ersätta en flyktad medarbetare: i pengar upp till två gånger en årslön men även i tappad moral och ökad arbetsbörda för de kollegor som är kvar. Detta bör enligt The Forbes innebära att företagen försöker vända ”The great resignation” till ”The great retention" – en trend där företagen arbetar hårt för att ”hålla kvar” sina anställda.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här