Experten i IoT-podden: Ta nya lagen på allvar

2017-09-14 13:06  
Kristofer Arfvidson

IOT-PODDEN. Med internet of things samlas en massa data in. Med en ny dataskyddsförordning gäller det att veta vilken data du samlat in.

I maj träder den nya dataskyddsförordningen GDPR i kraft – det är som en Pul på europeisk nivå och med gigantiska bötesbelopp för företag som bryter mot lagarna.

– Det är oroväckande att så få har börjat förbereda sig för detta, säger Kristoffer Arfvidson, som jobbar med informationshantering på företaget Basalt, i IoT-podden som gör ett helt program om den nya dataskyddsförordningen GDPR.

Ett företag måste bland annat ha koll på exakt vilken information som samlas in, och kunna motivera att man har den sparad – något som förstås blir extra viktigt för alla som kommit långt med internet of things och samlar in en massa data.

– Första steget är att titta på sina system och kartlägga vilken information man har, säger Kristoffer Arfvidson.

Sedan gäller det att undersöka om man har behov av att ha en personuppgiftsansvarig, som övervakar att företaget har rätt hantering av informationen som samlas in.

– Det är egentligen inte så svårt att börja att man ska låta sig skrämmas, men det är en lag och den måste man ta på allvar, säger Kristoffer Arfvidson i IoT-podden.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer