Innovation

Studie: Gensaxat ris kan ge mer hållbart jordbruk

Foto: Anupam Nath
Så fungerar Crispr / Cas 9 Foto: Jonas Askergren

Med hjälp av gensaxen Crispr/Cas9 har forskare tagit fram ett ris med effektivare kväveupptag, något som bidra till ett grönare jordbruk.

Publicerad

I mitten av 1900-talet utvecklades nya kortare, högavkastande ris- och vetegrödor. Tack vare sin storlek löpte de mindre risk att plattas till av vind och regn, men de var inte lika bra på att ta upp kväve. Sättet att lösa denna brist på har varit att tillföra grödorna stora mängder kväve, något som kan förorena både luft och vatten. Kinesiska forskare kan nu ha hittat en lösning på problemet.

Forskaren Shan Li och hans kolleger har i en studie publicerad i Nature undersökt skillnader i kväveupptag mellan olika rissorter. De har hittat ett samband mellan kväveupptaget och en gen som styr proteinet GRF4, som påverkar risets tillväxt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här