Snabbt mikroskop låter dig skärskåda celler i 3d

2016-11-24 06:00  

En 3d-bild av 10 000 celler på en sekund. Single Technologies vill skapa världens snabbaste mikroskop och siktar på att nå marknaden 2020.

Johan Strömqvist och de övriga på teknikföretaget Single Technologies har två rum på hårdvaruhubben Things på Tekniska högskolans område i Stockholm. Han beskriver det avancerade mikroskop som företaget utvecklar som ett Google Earth, fast där det går att zooma in på kroppens minsta delar, ned till enskilda gener. De högupplösta 3d-bilderna kan på sikt användas för att ställa diagnoser, skräddarsy behandlingsmetoder eller utveckla nya läkemedel.

I det ena rummet är det en blandning av kontor och verkstad. I det andra är fönstren mörklagda med folie, och en prototyp av mikroskopet testas. Inför besöket från tidningen täcker kartongbitar för vissa delar av konstruktionen – företaget har flera patentansökningar, varav två gäller själva hårdvaran, och alla är inte klara än.

Single Technologies vill göra det möjligt att skapa högupplösta snabba 3d-bilder på molekylär nivå, av områden som är upp till en decimeter stora. I dag finns teknik för att göra högupplösta 3d-bilder ned till den nivån men för mycket mindre områden och med processer som tar längre tid.

Framtida användare är forskningscentrum och företag som arbetar med läkemedelsutveckling och patologi. Single Technologies har ett samarbete med biokemiprofessorn Mats Nilsson, chef för Science for Life Laboratory, som drivs av Karolinska institutet, KTH, Stockholms och Uppsala universitet, för att utveckla tillämpningen.

– Instrumentet kan användas inom dna-sekvensering, där begränsningarna i dag för att göra det billigt och snabbt beror på hur snabbt man kan ta en bild av en stor yta med hög upplösning och hög känslighet. Med vårt instrument kan man också göra sekvensering direkt i vävnad, och kan se vilka gener som är aktiva, säger Johan Strömqvist.

En del av innovationen är att skanning-steget är extremt snabbt. Nästa del är kameran. I stället för en så kallad ccd-detektor som bildsensor använder Single Technologies en sensor som räknar antalet fotoner för varje punkt i bilden, en single photon counting camera.

Tredje delen är 3d-optiken, där företaget använder en ljusfältsteknik, vilket innebär att provet lyses upp av tunna ljusfält från sidan.

Målet är att skapa världens snabbaste mikroskop av den här typen.

– Vi kan ta en bild av 10 000 celler i 3d på en sekund, säger Johan Strömqvist.

I tidsplanen ska en betaversion av mikroskopet börja testas under nästa år. År 2020 kan det finnas en produkt färdig för marknaden.

En av delägarna är ingenjören Bengt Sahlgren, som var med och grundade optoföretaget Proximion på 1990-talet, och är innehavare av flera patent inom opto-området.

– Jag hade vilda idéer. Och Bengt kunde förverkliga dem. När vi slog oss ihop kunde vi skapa det här, säger Johan Strömqvist.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Single Technologies

Startade 2012. Utvecklar ett konfokalt fluorescensmikroskop som genererar 3d-bilder av vävnader på molekylär nivå i realtid.

Tio anställda med bakgrund inom teknisk fysik, elektronik, kemi och molekylär bioteknik.

Har fått finansiering av KTH Holding, Almi, Vinnova samt riskkapital från Sverige och USA.

Anna Orring

Mer om: Mikroskop

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer