Smarta algoritmer styr husets värme

2014-02-18 05:30  

Timer, termostat och utomhussensor för att styra värmen räcker inte. Med smarta, självlärande algoritmer blir det bättre. Det är idén bakom flera nya teknikbolag, bland annat svenska Ngenic.

– Vi slår på ”eco-drive” på din värmepump. Vi sätter på backspegel och vindruta i stället för att den tittar ner i backen när den kör, säger Björn Berg, arbetande styrelseordförande i Uppsalaföretaget Ngenic.

Jämförelsen med bilkörning gäller energiförbrukningen – man spar mer på mjuk körning än på att sänka farten en aning. Och det Ngenic säger sig åstadkomma är en snålare körstil för värmekällan, främst värmepumpar. På köpet får man en stabilare inomhustemperatur.

System för att uppnå komfortvärme inomhus utifrån timer, termostat och utomhussensor har funnits sedan 1970-talet. Men många har upptäckt hur svårt det är att få det att fungera över tid i olika väderlek. Systemen kräver ofta manuellt pillande utifrån erfarenhet.

Den nya tekniktrenden är att låta smarta algoritmer ta över pillandet. Mest känt är kanske amerikanska Nest Labs, nyss uppköpt av Google för omkring 21 miljarder kronor. Köpet ökade intresset för andra bolag med liknande teknik, bland annat Ngenic.

Ngenics system som började säljas i november 2013, innehåller en kontrollenhet med en eller ett par sensorer, mer eller mindre tätt integrerad med värmekällans styrsystem. Kontrollenheten är i sin tur uppkopplad till en server där beräkningarna sker.

Algoritmerna på servern tar hänsyn till en lång rad faktorer – husets värmedynamik, alltså hur värme lagras och transporteras, värmekällans egenskaper, solinstrålning med mera. Och algoritmerna lär sig också med tiden.

Energibesparingen kan bli upp till 15 procent, uppger Ngenic. Björn Berg hävdar samtidigt att företag som utlovar större besparingar troligen har svårt att bevisa det. Det är bland annat besvärligt att jämföra mot tidigare år eftersom temperaturförhållandena inte är identiska.

Men det finns fler fördelar med Ngenics system. Algoritmerna kan exempelvis analysera om det finns ett bättre elavtal, och föreslå det. Och genom att utnyttja husets värmedynamik rätt kan huset bli en pusselbit i jämnare belastning på elnätet, utan att det inverkar på temperaturen.

– Om hälften av alla hus med bergvärmesystem hade vårt system skulle reglermöjligheterna motsvara en dryg reaktor vid Forsmark, säger Björn Berg.

Tanken är att husägaren skulle få ersättning för att bidra till regleringen, utan att behöva bekymra sig om hur det går till.

Ngenic

  • Utvecklar termostatsystemet Ngenic som började säljas nov 2013.
  • Grundat: 2010.
  • Grundare: Einar Persson, Fredrik Fernlund, Olle Lindbom.
  • Huvudägare: Grundare samt Anders Nygren (vd), Björn Berg (ordf), Uppsala universitets Utveckling AB, Professionell Ägarstyrning och affärsänglar.
  • Antal anställda: 7.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer