Nya puckar inom skogsbruket

2009-10-21 10:29  
Näringen ligger skiljd från fröet. Såddpucken är inaktiv så länge den inte absorberar fukt.

Ett frö med matsäck är en ny uppfinning inom skogsbruket. Såddpucken ska göra det enklare och billigare att plantera träd.

Idén bygger på att fröet levereras tillsammans med den näring det behöver för att överleva och växa den första tiden efter planteringen.

Näringen ligger skiljd från fröet och såddpucken är inaktiv så länge den inte absorberar fukt. När den planteras i marken tränger fukt in till fröet, som börjar gro.

I dag använder skogsbolagen antingen färdiga plantor eller vanliga frön när man planterar ny skog. Fröna är billigast, men bara en femtedel tar sig. De färdiga plantorna klarar sig nästan till 100 procent, men då kräver de skötsel och uppvärmda växthus innan de placeras i skogen.

Såddpucken är ett mellanting mellan frö- och plantsådd. Kostnaden är lägre än för plantorna och överlevnaden bättre än för traditionella frön.

- 70-80 procent av våra frön överlever, säger Anders Landström från Storuman, som har utvecklat pucken.

Anders Landström tror att hans uppfinning kan sänka kostnaderna med upp till 65 procent jämfört med traditionell skogsplantering. Dessutom hoppas han att uppfinningen ska bli en lönsam affär:

- Vi har patent i Sverige, Finland och Kanada. Enbart i Sverige och Finland planteras det varje år över en halv miljard skogsplantor, säger han.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer