Musk vill testa hjärnchippet Neuralink på människor 2022

2021-12-08 10:02  
Elon Musk, grundare av Neuralink. Här vid en pressträff på Tesla Gigafactory i Berlin i augusti 2021. Foto: Action Press/Shutterstock/TT 

Neuralink har hittills testat sitt hjärnchip på en gris och en apa. Grundaren Elon Musk hoppas att personer med allvarliga ryggmärgsskador blir näst på tur.

Med Neuralink vill Elon Musk utveckla tekniker för att människor ska kunna kommunicera mer med datorer enbart med sina tankar. Nästa år hoppas han ta ett steg närmare den drömmen.

I april i år laddade bolaget upp en video på Youtube på den nioåriga makaken Pager. Hon hade fått två av bolagets implantat inopererade, på var sin sida av hjärnan, vilket gjorde det möjligt för Pager att spela tv-spelet Pong utan en handkontroll. Rörelserna på skärmen avgjordes av hennes hjärnaktivitet.

Under en livesänd intervju på The Wall Street Journals CEO Council Summit den 7 december berättade Elon Musk om sina senaste planer. 2022 hoppas han kunna testa sitt hjärnchip på personer med allvarliga ryggmärgsskador. En viktig förutsättning för det är att den amerikanska livsmedels- och säkerhetsmyndigheten FDA godkänner chippet. 

Läs mer: Individanpassad teknik mot depression: ”Ett konceptuellt nytt sätt att tänka” 

Elon Musk har tidigare uppgett att tekniken skulle testas på människor redan i slutet av 2020. 

Neuralink genomför just nu en rad tester för att se till att chippet är både säkert och pålitligt, och att det går att ta bort utan att orsaka skador.  

Under konferensen sa Elon Musk också att han tror att Neuralink har en chans att ge en person med ryggmärgsskada full kroppsfunktionalitet igen, alltså att de skulle kunna använda sina armar eller gå igen. Även om han säger att han inte vill väcka för mycket hopp kring detta, uppger han ändå att han är säker på att det här är möjligt.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer